image
Sursa foto: jurnal.md

Proiect investițional de 14 mil. de euro la Strășeni; Printre fondatori, un fost deținut politic al regimului Plahotniuc

Un nou proiect investițional, în valoare de 14 milioane de euro, va contribui la deschiderea a 250 de locuri de muncă. Compania Omni Steel, specializată în prelucrarea oțelului și-a anunțat astăzi proiectul de investiție fiind vorba de o uzină metalurgică care urmează a fi deschisă în Pănășești, Strășeni.

Compania va opera cu materie primă (deșeuri de fier) achiziționată de la agenții economici locali și va folosi tehnologia de topire a metalului prin inducție, cu un impact redus asupra mediului. La evenimentul de lansare, ministrul economiei, Sergiu Gaibu, și-a exprimat încrederea că va fi un exemplu urmat și de alți investitori.

„Asistăm la un eveniment care susține strategia Ministerului Economiei de dezvoltare a economiei naționale: investiții în dezvoltarea platformelor industriale  și crearea locurilor de muncă; atragerea diasporei acasă pentru a implementa experiența dobândită peste hotare, în cazul dat transferul de tehnologie din România; colaborarea între domeniul IT și alte industrii, unul din investitori fiind un antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale” , a precizat Sergiu Gaibu.

Compania Omni Steel este amplasată în Pănășești, subzona Strășeni a Zonei Economice Libere Bălți. Lucrările de producere sunt preconizate pentru toamna anului 2022.

Potrivit anticorupție md, unul dintre fondatorii Omni Steel cu o participație de 35% este compania moldovenească Sofilarex Plus, specializată în colectarea și exportul metalelor, controlată în proporție de 100% de omul de afaceri Valentin Eșanu.

Acesta este cunoscut ca deținut al regimului Plahotniuc, care a fost ținut doi ani, între 2017 și 2019, în arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală.

Un alt investitor cu o participație de 35% este compania moldovenească Omnicom SRL, ce aparține omului de afaceri Andrei Zabolotnîi, fiind fondată în 2006 în calitate de integrator de sistem în domeniul tehnologiilor informaționale și telecomunicațiilor.

Cel de-al treilea investitor este Alexandu Rotaru, căruia îi va reveni o cotă de 30% din întreprindere. Alexandru Rotaru va fi și administratorul Omni Steel.

Noutăţile partenerilor

comentarii: