image
Sursa foto: Jurnal.md

Autoritățile din sănătate, îngrijorate de ritmul lent al imunizării; Rata de vaccinare, în scădere cu 24%

Autoritățile din sănătate sunt extrem de îngrijorate de ritmul în care derulează procesul de imunizare împotriva noului coronavirus. Săptămâna trecută au fost administrate peste 25 de mii de doze de vaccin, cifră în scădere cu 24% comparativ cu dozele administrate o săptămână mai devreme. Datele au fost prezentate de către Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerului Sănătății, care a menționat că în prezent procesul de imunizare este foarte lent.

Totodată, pentru a avea un tablou mai real, cetățenii, care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările UE sunt îndemnați să înregistreze certificatul în sistemul electronic național de vaccinare, transmite IPN.

Responsabila a menționat într-o conferință de presă că de modul în care va fi asigurată atingerea imunității colective va depinde foarte mult evoluțiile pentru următoarele luni. Potrivit ei, astăzi, vaccinarea rămâne cel mai eficient remediu împotriva COVID-19”.

„Astăzi, în Republica Moldova, acoperirea vaccinală cu schema completă constituie circa 26%. Acest indicator se referă la populația generală și este raportat la numărul populației, conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică. Atunci când recalculăm indicatorii la numărul de populație reală, atingem o rată de circa 30%. Menționăm că în această statistică încă nu sunt incluse persoanele care s-au vaccinat peste hotare”, precizează secretarul de stat.

Svetlana Nicolaescu a declarat că cetățenii care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările Uniunii Europene au posibilitatea să își înregistreze certificatul european de vaccinare în sistemul electronic național de vaccinare al Republicii Moldova (SIA RVC-19). Aceste persoane vor putea beneficia de doza de rapel în Republica Moldova, chiar dacă prima doză a fost administrată peste hotare.

Pentru a încărca certificatul de vaccinare eliberat de orice țară UE în sistemul informațional al țării, cetățenii trebuie să acceseze platforma: www.certificate-covid.gov.md și să selecteze butonul „Încarcă certificatul COVID-19 de peste hotare”. La fel, linkul de încărcare poate fi obținut, accesând platforma www.vaccinare.gov.md, secțiunea „Descarcă certificat COVID-19” sau www.ansp.md, secțiunea „Certificat COVID-19”.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19,893 mii persoane au încheiat schema completă de imunizare în Republica Moldova.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țară a ajuns la 348 de mii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: