image
Sursa foto: Jurnal TV

Conflict la liceul Rahmaninov: Un tată se plânge că îi sunt hărțuiți copiii pentru că sunt azeri; Alți părinți apără liceul

Părinții unor copii care învață la un liceu din Chișinău reclamă o atitudine discriminatorie față de aceștia din cauză că sunt azeri. Situația este cu totul alta, afirmă părinții celorlalți copii din clasă, potrivit cărora elevii azeri au un comportament neadecvat. Profesorii susțin că toți copiii sunt egali pentru ei și că niciodată nu și-au permis să depășească normele bunului simț. Scandalul a izbucnit la Liceul de muzică „Serghei Rahmaninov”.

Reclamantul afirmă că băieții lui, de 11 și 12 ani, sunt umiliți de către alți copii și de către profesori cu și fără ocazie.

„Închipuiți-vă că de doi ani toți ne etichetează cu cuvinte urâte - „animale, bastarzi, azeri nefericiți”. Totul se întâmplă în fața adulților, pe coridoare, unde aud și copiii”, spune Yamil Mammadov, tatăl copiilor.

Reclamantul este sigur că intimidările pornesc de la faptul că elevii au o atitudine necorespunzătoare față de alte națiuni și s-a plâns la avocatul poporului pentru drepturile copilului. Instituția a obligat administrația Liceului „Serghei Rahmaninov” să inițieze o procedură disciplinară.

„Circumstanțele descrise constituie o discriminare directă pe criteriu de origine etnică a elevilor, bazată pe prejudecată. În contextul cadrului legal național privind asigurarea egalității, reprezintă o încălcare gravă. Astfel de comportamente au condus la crearea unui mediu intimidant față de copiii familiei Mammadov, ducând la lezarea demnității acestora și încălcarea dreptului la educație”, se spune în avizul Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului,

Părinții altor copii afirmă contrariul - minorii azeri sunt cei care generează probleme în școală. Unul dintre aceștia și-ar fi bătut joc de un coleg cu nevoi speciale.

Și alți părinți spun că au parte de situații neplăcute din cauza celor doi copii azeri.

Profesorii spun că nimeni nu-și permite o atitudine discriminatorie față de cei doi băieți azeri.

„Lucrez cu elevii în așa fel încât ei nu pleacă acasă cu notă rea. Ei trebuie să aibă cunoștințe, nu note. Nu am avut niciun conflict cu copiii. Nu înțeleg toată această defăimare”, a declarat Irina Klochkova, profesoară de limbă rusă.

„Cred că totul se trage din familie. Orice observație este primită drept insinuare”, a spus și dirijorul Igor Ersac.

Fostul director al liceului de muzică spune că a investigat toate reclamațiile, dar acuzațiile nu s-au confirmat.

„Ei tratează orice observație în privința copiilor lor ca o victimizare. Este absolut incorect! Nicio discriminare nu a fost față de acești copii și, în general, nu există la noi discriminare, deoarece aici învață copii de diferite naționalități”, a menționat și Natalia Corcodel, profesoară de muzică.

Administrația liceului afirmă că toți elevii au fost la ore în care le-a fost explicat codul de etică și normele de comportament.

Noutăţile partenerilor

comentarii: