image
Sursa foto: msmps.gov.md

În Republica Moldova a dispărut vaccinul Johnson&Johnson

Stocurile cu vaccinul Johnson&Johnson sunt epuizate și în acest an nu vor mai fi completate. Termenul de valabilitate al acestui ser a expirat sâmbătă. De câteva luni a dispărut și vaccinul Sputnik V. Autoritățile din sănătate anunță că a fost organizată o licitație pentru procurarea unui lot de ser rusesc, dar când se va întâmpla acest lucru, nu se știe.

Vaccinul Johnson&Johnson, solicitat datorită avantajului de a fi administrat într-o singură doză, nu mai este de două-trei săptămâni la unităților mobile de vaccinare, spun medicii de aici.

„S-a vaccinat foarte multă populație cu Johnson. La moment s-au terminat, așteptăm să aducă altele. Au spus că vor aduce, dar când? La moment avem Pfizer și Sinopharm, spune Mariana Arazov, asistentă medicală.

Johnson&Johnson nu este nici la Centrul municipal de vaccinare.

„Sâmbătă, pe 11 decembrie, a fost epuizat stocul care mai era la noi în instituție cu acest ser. Săptămâna trecută am folosit peste 400 de doze de vaccin Johnson&Johnson. Pentru sâmbătă rămăseseră 30 de doze și au fost toate utilizate. Am avut încă vreo 30 de persoane adițional, care voiau să își administreze acest ser, dar fiind că nu am mai avut în stoc, nu au putut beneficia”, a precizat Cristina Boclincă, medic coordonator la Centrul Municipal de vaccinare.

„Avem oameni care întreabă de vaccinul Johnson&Johnson. Din păcate, el nu mai este la noi în țară. Avem foarte mulți care întreabă de el, majoritatea vin pentru el din simplul motiv că vor să plece peste hotare și este administrat într-o singură doză și ei nu dispun de timp”, susține Iana Madan, medic în Centrul Municipal de vaccinare

Responsabilii de la Centrul municipal de vaccinare susțin că aici au fost utilizate peste 20 de mii de doze de vaccin Johnson&Johnson. Cât despre vaccinul Sputnik V, pentru administrarea în primă doză, acesta lipsește de câteva luni. Ultimele seruri au fost distribuite pentru rapel. Unele au ajuns însă la gunoi. Spre exemplu, la Centrul municipal de vaccinare au fost distruse 52 de doze de vaccin Sputnik V, care era destinat rapelului. Motivul ar fi că oamenii au refuzat să facă a doua doză. De atunci, alte loturi nu au mai fot aduse.

Ministerul Sănătății anunța că a încheiat licitația privind achiziționarea unui lot de vaccin rusesc Sputnik V. Rezultatele acesteia nu au fost însă anunțate. Cât despre vaccinul Johnson&Johnson, autoritățile susțin că în acest an, alte loturi de acest ser nu vor mai ajunge la Chișinău, așa cum este deficitar la nivel internațional. Potrivit datelor oficiale, rata de vaccinare anti Covid în municipiul Chișinău este de 41%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: