image
Sursa foto: realitatea.net

Europarlamentar: „RM riscă să cadă de pe hartă dacă va continua acest joc stupid, doar la dorința lui Plahotniuc”

Nu pot fi anulate alegeri și organizate altele noi de fiecare dată când oligarhului Vladimir Plahotniuc nu-i iese calculul, afirmă europarlamentarul român Rareș Bogdan, care spune că ceea ce face acum fosta guvernare, controlată de Plahotniuc, este foarte periculos.

„Republica Moldova nu este a lui Plahotniuc. Nu putem de fiecare dată când nu iese calculul politic al unui om să anulăm niște alegeri, să anulăm o alianță și să încercăm din nou alegeri. Am avut alegeri la Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, și mandatul i-a fost furat doar pentru că Andrei Năstase nu face pact cu Plahotniuc. Acum avem o situație în care doi lideri proeuropeni au hotărât să facă o alianță care, sunt sigur, nu li s-a dat ușor, dar au pus înaintea oricărui calcul politicianist interesul național. Și acum ce facem? Aruncăm în aer, oprim curentul la Parlament, scoatem oameni în stradă, îi aducem cu dubele, cu autocarele? Pichetăm instituțiile de stat? Cerem șefului poliției să nu se supună noului premier? Mi se pare inadmisibil și acest mod de a face politică este unul retrograd și ar trebui să înceteze. Nu trebuie uitat un lucru - dacă RM continuă acest joc stupid din dorința unui singur om, riscă să cadă complet de pe hartă, să devină o țară complet neguvernabilă. Este extrem de periculos”, a declarat Rareș Bogdan, la TVR Moldova.

E o situație fără precedent și destul de periculoasă nu doar pentru RM, ci și pentru România, pentru că se află în imediata vecinătate, mai crede europarlamentarul.

„Noi am avut o situație aproape similară în România, care s-a încheiat de curând. Am mai trecut prin astfel de momente și știu că liderii absoluți sau cei care se cred stăpânii unei națiuni sau unei țări e doar în mintea lor această închipuire. Pentru o țară nu poate fi sub bagheta unui singur om”, a adăugat Rareș Bogdan.

Totodată, europarlamentarul român a spus că faptul că liderii Blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, au dat dovadă ce maximă seriozitate și raționament când au pus interesul național mai presus de cel politic.

„Trebuie de aplaudat încă o dată dovada de maximă seriozitate și raționament a celor doi lideri, doamna Maia Sandu și domnul Andrei Năstase. Cei doi au gândit nu cu sufletul, n-au gândit cu mintea politicianistă ieftină, ci au gândit într-un mod absolut explicit și clar pentru statul moldovean, pentru cetățenii moldoveni. Am toată încrederea în cei doi lideri. Le știu atât parcursul, cât și caracterul, și opțiunile, și sunt clar proeuropene. Și au făcut un gest absolut normal pe care l-am aplaudat și îl voi aplauda în continuare, pentru că au încercat să salveze țara dintr-o situație imposibilă. Situația este extrem de simplă - este vorba de a salva o țară din mrejele unui oligarh care încearcă s-o acapareze total. Ceea ce se întâmplă în RM este absolut șocant, ce se întâmplă cu Ministerul de Interne, cu șeful poliției, care nu se supune, cu invalidări, cu anulări, cu încercarea de a duce RM la anticipate doar pentru că nu a ieșit așa cum își dorește Plahotniuc. Mi se pare foarte grav. O țară nu stă la cheremul unui om”, a punctat Rareș Bogdan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: