image
Sursa foto: facebook.com/MateiDobrovieDeputat

Deputat român: „Nu cred că socialiștii sunt pregătiți să pună umărul la dezoligarhizarea RM”

Blocajul postelectoral în Republica Moldova este total, oligarhul Vladimir Plahotniuc, șeful PD, vrea să continue să guverneze cu orice preț, dar nu are nicio mișcare bună la îndemână, în situația în care nimeni nu vrea să facă o alianță cu partidul său. Despre situația politică de la Chișinău vorbește deputatul român Matei Adrian Dobrovie, într-o postare pe pagina sa de facebook.

„Nici socialiștii, nici Blocul ACUM nu vor să facă o majoritate cu Plahotniuc, ceea ce este foarte ușor de înțeles. Primii pentru că nu-i lasă Moscova, care a dat un mesaj neobișnuit de clar președintelui Dodon că este împotriva unui guvern dominat de oligarh, în care PSRM este vioara a doua. De partea cealaltă, Blocul ACUM nu are cum să guverneze nici cu PDM, nici cu PSRM, care au coabitat perfect în menținerea Sistemului Oligarhic și au votat împreună și schimbarea sistemului electoral în uninominal mixt. Răul deja făcut este greu de înlăturat, fiind nevoie să fie eliberate toate instituțiile capturate, să se revină la sistemul electoral proporțional și apoi să aibă loc un restart prin alegeri anticipate, care ar putea avea un alt rezultat”, afirmă deputatul de la București.

Totodată, Matei Dobrovie nu crede că socialiștii sunt pregătiți să pună umărul la dezoligarhizare și că PSRM și Igor Dodon au încercat să amortizeze efectul apropierii lor de PD, invitând la discuții și blocul ACUM.

„Nu le-a reușit, deoarece liderii acestuia au refuzat orice discuții în trei, dejucând planul. Alianța PDM-PSRM pare tot mai dificil de realizat”, spune Dobrovie.

Deputatul român a vorbit și despre scenariile posibile, în circumstanțele actuale de pe scena politică de la Chișinău.

„Plahotniuc vrea să-și continue guvernarea, dar nu are nicio mișcare bună la îndemână. Astfel scenariile cele mai probabile sunt: (1) Guvern minoritar format din PD + Partidul Șor, însă e nevoie de vot majoritar în Parlament pentru formarea Guvernului. Deocamdată nu există această majoritate. Aceasta s-ar putea realiza cu sprijinul câtorva parlamentari PSRM în pofida direcției date de Dodon/Greceanîi. (2) Alegeri anticipate”, a punctat Matei Dobrovie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: