image
Sursa foto: jurnal.md

În atenția moldovenilor din diasporă: Au rămas doar cinci zile pentru înregistrarea prealabilă la alegerile din februarie

Au rămas cinci zile în care cetăţenii din diaspora, care vor să voteze pe 24 februarie, mai au posibilitate să se înregistreze prealabil pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Procedura nu este una obligatorie, dar aceasta îi va permite Comisiei să estimeze numărul alegătorilor de peste hotare, în vederea deschiderii secţiilor de votare suplimentare și determinării numărului necesar de buletine de vot.

Comisia Electorală Centrală informează că până pe 31 decembrie au fost înregistrați prealabil doar 6 mii 385 de alegători, aflaţi în străinătate şi în regiunea transnistreană. Ultima zi de înregistrare prealabilă este 9 ianuarie. Cetăţenii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line pe pagina de internet www.alegator.md.

Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova. Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală, unde își au domiciliul.

În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în Republica Moldova, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Potrivit Regulamentului cu privire la votarea în diasporă, în fiecare secție de votare vor fi repartizate buletine de vot în funcție de numărul estimativ de alegători, stabilit de CEC, dar nu mai mult de 5000 de buletine. Respectiv, în lipsa înregistrării prealabile, în diasporă vor fi deschise mai puține secții de votare și ar putea fi repartizat un număr insuficient de buletine de vot. Așa s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale din 2016, când cel puţin 12 secţii de votare din străinătate au rămas fără buletine de vot.

Asociația Promo-LEX menționează că asigurarea unui vot incluziv pentru cetățenii aflați peste hotare va fi posibil doar în condițiile majorării numărului de secții de votare. Menţionăm că la alegerile din 2016 au reuşit să voteze 137 de mii de cetățeni din diaspora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: