image
Sursa foto: privesc.eu

Andrei Năstase vine cu o propunere inedită pentru dezvoltarea Chişinăului; Ce metodă va fi aplicată

Candidatul unic al forţelor antioligarhice la alegerile din capitală, Andrei Năstase, împreună cu echipa sa avenit cu o propunere inedită pentru dezvoltarea capitalei. Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă, Andrei Năstase a propus adaptarea modelului japonez de dezvoltare.

„Cea mai mare șansă de dezvoltare a Chișinăului este să utilizeze cea mai de preț resursă a sa: inteligența tinerilor din capitală. Este singura șansă a Chișinăului de a deveni o capitală cu adevărat europeană și care să aducă prosperitate locuitorilor săi. Este vorba de adaptarea modelului japonez: după Cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia era o țară săracă și distrusă de război, dar inteligența, creativitatea și capacitatea de a inova au fost folosite pentru a transforma economia japoneză într-o forță economică uriașă a lumii contemporane”, a declarat Andrei Năstase.

„În România, acest model a fost utilizat de Cluj, care a devenit capitala IT-ului românesc. În acest oraș se află peste 20.000 de specialiști în IT, iar unul din 11 clujeni lucrează în acest domeniu bine plătit. Clujul este oraș candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării, după ce în 2015 a fost și Capitală Europeană a Tineretului, iar în 2018 este Oraș European al Sporturilor. În Austria, acest model a fost utilizat de Viena, care s-a reinventat complet. Vechea capitală imperială a devenit Capitală Europeană a Inovării”, a adăugat Andrei Năstase.

„Încercăm să aducem inovaţiile la nivelul capitalei, la nivel de republică. Lumea modernă se bazează pe inovaţii. Aş vrea foarte mult să le oferim o şansă tinerilor să rămână acasă, să-i ajutăm cu fonduri de start-up, să-i ajutăm ca toate ideile lor să fie aplicate”, a declarat directorul companiei StarNet, Alexandru Machedon.

În context, Andrei Năstase a menţionat că au fost identificaţi trei pași pentru implementarea axei Inovării:

1. Clusterizarea economiei Chișinăului.

Ce sunt clusterele? Sunt mai mult decât o platformă: sunt un răspuns dat de Uniunea Europeană provocărilor globalizării. Este singurul mod în care companiile europene pot concura cu giganții precum Microsoft, Apple, Google, Amazon sau Facebook.

Clusterele reunesc companiile dintr-o industrie (IT, energie verde, mobilă, alimente etc), universitățile și autoritățile locale. Companiile vin cu resurse financiare și relații comerciale. Universitățile vin cu pregătirea resurselor umane și cu cercetarea științifică. Autoritățile vin cu politici publice adecvate și cu garanții de stabilitate.

Cuvintele-cheie în acest proces sunt inovarea și transferul tehnologic care pot produce valoare adăugată mare. Clusterele sunt, astfel, un model de parteneriat public - privat și o asociere simplă și eficientă pentru a face economia să funcționeze.

2. O economie verde.

Clusterele vor promova resursele regenerabile. Moldova nu are petrol, însă a primit de la Dumnezeu soare. De aceea, toate clădirile clusterelor vor fi dotate cu panouri fotovoltaice, iar Primăria va dota clădirile publice cu asemenea panouri.

De asemenea, apa de ploaie va fi colectată în bazine și folosită pentru irigarea spațiilor verzi. Municipalitatea va atrage fonduri europene și din alte surse (elvețiene, norvegiene etc) pentru a cumpăra autobuze verzi. Iluminatul public va fi bazat pe tehnologia LED (un corp de iluminat de tip LED consumă doar 28 la sută din energia unui bec incandescent și rezistă minim 10 ani în condiții normale de utilizare).

Iluminatul și traficul rutier vor fi controlate prin calculator. Resursele regenerabile vor permite economii importante care vor fi folosite pentru a crește bunăstarea locuitorilor.

3. Fondul start-up.

Primăria va oferi, din fondurile disponibile ca urmare a trecerii la economia verde, finanțări care vor fi utilizate pentru a investi în companii de tip start-up inovator. În schimbul acestor bani, companiile vor oferi Primăriei un pachet de acțiuni cuprins între 3 și 10 la sută, în funcție de valoarea finanțării.

Astfel, va fi încurajată inovarea și creativitate. Chișinăul are un potențial uriaș de inovare, care însă nu este folosit din două motive. Primul este lipsa unui cadru coerent care să încurajeze inovarea.

Experiența europeană a demonstrat faptul că clusterele sunt cel mai potrivit cadru care încurajează acest proces de inovare. Cel de-al doilea motiv pentru care performanțele Chișinăului în domeniul inovării sunt slabe este lipsa fondurilor. Însă viitoarele clustere din Chișinău, pe care le vom acredita la Comisia Europeană, au capacitatea de a atrage investitori serioși care vor putea finanța cercetarea științifică, inovațiile tehnologică și soluțiile de transfer tehnologic care aduc rezultatele muncii cercetătorilor științifici în economia reală.

„Iată de ce realizarea obiectivelor primului an de mandat ce ţine de eliminarea corupţiei, a haosului, după ce o să debirocratizăm administraţia, o să implementăm marele proiecte capabile să producă schimbarea spre bine de care să’ se bucure toţi locuitorii capitalei”, a punctat Andrei Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: