image
Sursa foto: ap

Mai mulţi muncitori de la şantierul în lucru din Istanbul, eliberați; Alte 360 persoane, în continuare închise

Guvernatorul oraşului Istanbul susţine că autorităţile au eliberat cea mai mare parte a muncitorilor care protestau faţă de condiţiile de muncă pe şantierul noului aeroport al oraşului, însă un lider de sindicat afirmă că sute de protestatari sunt în continuare închişi, informează mediafax.ro

Muncitorii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, inclusiv de salarii, cazare şi măsurile de siguranţă. În luna februarie, Ministerul Muncii din Turcia a comunicat că 27 de muncitori au decedat de la începutul lucrărilor la aeroport, în 2015, cei mai mulţi din cauza unor accidente de muncă ori probleme de sănătate.

Aproximativ 500 de muncitori au fost reţinuţi sâmbătă de forţele de ordine, fiind aduşi pentru audieri la mai multe secţii de poliţie din Istanbul.

Protestele au izbucnit vineri în urma unui accident suferit de un autocar ce transporta muncitori, soldat cu rănirea a 17 persoane.

Presa turcă relatează că poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un protest care a avut loc vineri în incinta şantierului.

Vasip Sahin, guvernatorul oraşului Istanbul, a declarat că 401 persoane au fost reţinute, pentru că au refuzat să muncească ori pentru că au încercat să-i provoace pe alţii. Oficialul a adăugat că 275 dintre aceştia au fost eliberaţi încă de duminică dimineaţă.

Pe de altă parte, Ozgur Karabulut, liderul sindicatului Dev Yapi-Is, a declarat că doar 160 de persoane au fost eliberate şi se estimează că alte 360 sunt în continuare închise.

"Şantierul de construcţie al aeroportului nu este diferit de o tabără de concentrare pentru muncitori", se afirmă într-un comunicat al mai multor sindicate.

Pe de altă parte, un reprezentant al operatorului aeroportuar IGA a declarat că lucrările continuă normal şi a afirmat că "discuţiile despre proteste sunt doar manipulări".

Noul aeroport, un proiect de construcţie promovat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, ar urma să fie finalizat pe data de 29 octombrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: