image
Sursa foto: AFP

Comisar european, îngrijorat de preşedinţia UE asigurată de România

România ar putea întâmpina dificultăţi în exercitatea preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene (UE) anul viitor, în contextul în care se confruntă cu dificultăţi pe plan intern în domeniul luptei împotriva corupţiei, şi-a exprimat îngrijorarea, vineri, comisarul european însărcinat cu Justiţia, Vera Jourova, relatează The Associated Press.

Bucureştiul preia președinția UE de la Austria, la 1 ianuarie, în primele şase luni ale lui 2019, în contextul în care sistemul judicar român este monitorizat de Bruxelles de la aderarea ţării la Uniune, din cauza corupţiei endemice.

„Se produc schimbări rapide în sistemul de justiţie din România. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupţiei sunt de o importanţă capitală pentru noi. Voi merge în România şi îmi voi exprima îngrijorările în discuţiile pe care le voi avea cu reprezentanţii guvernului român. Cel mai important aspect este să vin în ţară ca să înţeleg situaţia, să discut cu partenerii noştri şi să le transmit acestora, în mod repetat, îngrijorările Comisiei în privinţa situaţiei. Uniunea Europeană se aşteaptă ca România să gestioneze bine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene fără poticneli, fără ca problemele interne să intervină în exercitarea preşedinţiei. Nu vă ascund că, din punctul meu de vedere, situaţia din justiţie este un factor care complică lucrurile şi în legătură cu care sunt îngrijorată”, a spus Vera Jourova, citată de Digi24.

Este un gest rar ca oficiali europeni de rang înalt să-şi exprime îndoiala cu privire la viitoarea preşedinţie a Uniunii, comentează The Associated Press.

Guvernul de stânga din România a lansat o controversată reformă a sistemului judiciar după ce s-a instalat la putere în 2016, declanţând proteste ample şi critici din partea UE, Statelor Unite şi altor state care au avertizat că această iniţiativă ar anula eforturi în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, adaugă sursa citată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: