image
Sursa foto: Jurnal TV

Adrian Nichifor, condamnat pentru omor, vrea să iasă la libertate

Controversatul om de afaceri, Adrian Nichifor, deținut în Penitenciarul numărul 4 Cricova, fiind condamnat pentru omor, vrea să fie eliberat condiționat. Potrivit avocatului, solicitarea lui de eliberare înainte de termen a fost respinsă în luna iunie curent de prima instanță. Nichifor a contestat însă la Curtea de Apel.

Ședința la Curtea de Apel urma să aibă loc luni, 8 noiembrie, dar a fost amânată.

„La data de 27 iulie 2021, dosarul în cauză a fost distribuit judecătorului Diaconu Mihail de un alt judecător raportor, Robu Oxana. Ședința din 8 noiembrie a fost fixată de judecătorul inițial raportor la 8 noiembrie. După redistribuirea dosarului, judecătorul Diaconu Mihail nu are zi de colegiu în data de 8 noiembrie”, a precizat Octombrina Popa, purtător de cuvânt Curtea de Apel Chișinău, pentru Jurnal TV.

Astfel, urmează ca magistratul să fixeze o altă ședință la care să fie examinat recursul lui Adrian Nichifor prin care cere casarea sentinței primei instanțe, care a respins solicitarea de eliberare condiționată și pronunțarea unei alte decizii. Mihail Diaconu este același judecător care, în anul 2014, fiind magistrat la Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani, l-a condamnat pe Nichifor la doi ani și opt luni de pușcărie în dosarul 7 aprilie, pentru că a racolat patru martori ce au depus mărturii false împotriva omului de afaceri Anatolie Stepuleac, pe care l-au acuzat de implicare în violențele din aprilie 2009. Am încercat să aflăm de la avocatul lui Adrian Nichifor în ce temei clientul său se vrea eliberat condiționat. Ilie Gâlcă a refuzat să facă însă comentarii, precizând că acest lucru i-a fost interzis de client.

În 2015, Judecătoria Ciocana l-a condamnat pe Nichifor la 17 ani de puşcărie pe motiv că, în aprilie 2010, l-a împuşcat pe Iurie Pârlici, fratele fostului comisar al poliţiei din Nisporeni. Curtea de Apel Chişinău i-a tăiat 12 ani din pedeapsă. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare şi i-a fost restabilită pedeapsa de 17 ani de închisoare. În penitenciar, Adrian Nichifor se simte ca acasă - și asta se vede din fotografiile în care apare acesta. Din imagini vedem că Nichifor nu duce lipsă de tehnică, are mai multe telefoane mobile, iar băuturile spirtoase, deși interzise pentru deținuți, sunt nelipsite pe masa lui. Am întrebat astăzi Administrația Națională a Penitenciarelor cum e posibil așa ceva. Potrivit responsabililor de acolo, fotografiile au fost făcute în 2010 în celula lui Nichifor, tot atunci au fost efectuate percheziții și au fost ridicate mai multe obiecte și substanțe interzise. În 2018, Nichifor s-a recăsătorit în penitenciar cu Victoria Lupei - aceasta ar fi verișoara fostului lider PD Vladimir Plahotniuc, spun sursele noastre. Între timp, la Judecătoria Bălți este pe rol un alt dosar în care este vizat Adrian Nichifor. În decembrie 2002, Vladimir Vlasov a fost condamnat la 20 de ani de pușcărie pentru omor. Odată cu el a fost condamnat fiul său și încă o persoană. Două luni mai târziu, arma din care s-a tras a fost găsită în mașina lui Adrian Nichifor, el fiind din anturajul fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Mașina lui Nichifor fusese implicată într-un accident în care a murit un om. Potrivit anchetei, Nichifor deținea atunci legal aproape 200 de arme. Dosarul în care a fost condamnat Vlasov pentru omor este acum revizuit, iar Adrian Nichifor este audiat de magistrații Judecătoriei Bălți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: