image
Sursa foto: coe.int

Încă o înfrângere pentru Rusia: CEDO a respins contestația depusă de guvernul rus în cazul fermierilor din Dubăsari

Rusia pierde din nou la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. CEDO a respins contestația depusă de guvernul rus în privința deciziei prin care Moscova a fost recunoscută vinovată de violarea dreptului de proprietate a peste 1646 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari.

Astfel, în continuare Rusia este obligată să achite despăgubiri de circa 2,5 milioane de euro fermierilor din Dubăsari.

Guvernul rus a solicitat, în octombrie 2018, reexaminarea hotărârii prin care CtEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul de proprietare la peste 1646 de proprietari de terenuri din raionul Dubăsari.

Guvernul rus a contestat concluziile CtEDO cu privire la jurisdicția sa asupra teritoriului din stânga Nistrului, precum și a invocat faptul că agenții ruși nu a au participat la violarea dreptului de proprietate a fermierilor, argumente ce în primă instanță au fost respinse de Înalta Curte de la Strasbourg.

Cererea Guvernului rus a fost examinată de un complet format din cinci judecători ai Marii Camere a CtEDO care a decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră.

În această cauză sunt 1646 de persoane fizice și trei companii agricole din raionul Dubăsari (satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri). CtEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 mii de euro în calitate de prejudicii morale.

În același timp, CEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor 3 companii agricole, în valoare totală de 245 mii 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total Rusia are de plătit 2 milioane 749 mii 800 de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: