image
Sursa foto: agrointel.ro

Trei studenți ai Școlii Profesionale din Bubuieci își vor pune pe roate propria afacere apicolă

Își vor pune pe roate propria afacere apicolă. Trei studenți ai Școlii Profesionale din comuna Bubuieci au fost selectați în cadrul unui start-up susținut de USAID și vor beneficia de 15 stupi verticali, populați cu albine, dar și de asistența specialiștilor din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

Tudor Maidan este student în anul I al Școlii Profesionale din comuna Bubuieci. Pasiunea pentru apicultură i s-a transmis de la părinți, care la rândul lor au o afacere în domeniu. Acum, Tudor vrea să le urmeze calea. TUDOR MAIDAN, student: "Din generație în generație și eu cred că o să continui tot cu apicultura. Am un început și vreau să dezvolt mai multe familii, să fac un business."

Tinerii apicultori susțin că afacerea cu albine este una profitabilă, de aceea își propun ca, în următorii ani, să se dezvolte în plan profesional.

GRIGORE MOVILĂ, student: „Familia mea se ocupă cu apicultura, bunelul, bunica, părinții, dar eu vreau să încep afacerea mea, să alătur stupii mei familiei, dar totuși vreau, în viitor, eu singur să implementez acest stup, din ei să extrag miere, cu banii să cumpăr alți stupi și tot așa mai departe. Vreau în viitor să am 150-200 de stupi."

ION RUSU, absolvent: „Vreau să ajung maximum în 2 ani la o sută de familii, ca să ne putem întreține din apicultură, care va fi meseria noastră de bază. "

La primă etapă, tinerii vor fi susținuți de dascălii școlii profesionale. Timp de doi ani, ei urmează să îngrijească și să înmulțească stupii de care au beneficiat.

ANDREI ZAGAREANU, profesor, apicultor: „În această perioadă ei să izbutească să-și formeze și câteva familii noi pentru necesitățile proprii sau pentru crearea afacerii proprii."

OLEG STIOPCA, specialist dezvoltarea forței de muncă, proiectul USAID: „Programul start-up a fost o idee a școlii și a avut ca scop de a ajuta elevii care absolvesc cu un suport minim pentru inițierea unei afaceri. Totodată ne-am orientat și la un mic program de promovare a acestei meserii în comunitatea unde ei activează."

Sectorul apicol în Moldova este în continuă dezvoltare. Aproape 90 la sută din producția de miere este exportată în țări europene.

JOHN RIORDAN, director adjunct, Misiunea USAID în Moldova: „Este o bună posibilitate de a ajuta la amplificarea construcțiilor apicole. Tinerii sunt foarte talentați și le oferim mai mult suport pentru a se extinde, așa încât mierea moldovenească să nu fie doar în Moldova, ci să facă înconjurul Europei. Această școală beneficiază de investiții de 30 de mii de dolari, suport oferit elevilor pentru a-i obișnui cu noile tehnologii, dar și pentru a cunoaște și proteja lumea albinelor."

În prezent, cifra apicultorilor din țara noastră ajunge la șapte mii. Aceștia îngrijesc peste 250 de mii de familii de albine.

Noutăţile partenerilor

comentarii: