image
Sursa foto: jurnal.md

Parlamentul a votat: Construcțiile, interzise în spațiile verzi; „Ceban rupea cămașa de pe el că le va demola cu buldozerul”

Edificarea construcțiilor în spațiile verzi din orașe și sate va fi interzisă. Parlamentul a votat, în prima lectură, modificări la Legea privind spațiile verzi ale localităților urbane și rurale, propuse de deputata PAS Ina Coșeru.

Potrivit autoarei proiectului, astfel, va fi prevenită intervenția frauduloasă în spațiile verzi, schemele ilicite și actele de corupție care favorizau construcțiile incompatibile cu destinația terenurilor.

Pe teritoriul spațiilor verzi vor putea fi amplasate doar terenurile pentru sport, joacă și odihnă, obiectivele cu caracter cultural-artistic, precum și unitățile comerciale mobile.

Autorizațiile pentru amplasarea obiectivelor și instalațiilor respective vor fi eliberate de administrația publică locală. De asemenea, conform noilor prevederi, construcțiile sau amplasarea neautorizată a obiectivelor în spații verzi vor fi constatate și sancționate atât de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, cât și de APL.

Ina Coșeru a precizat că proiectul prevede și modificarea Codului contravențional, pentru sancționarea faptelor de construcție sau amplasare neautorizată a obiectivelor pe teritoriul spațiilor verzi, proprietate publică.

Mărimea contravenției pentru persoanele fizice variază de la 60 la 90 unități contravenționale. De asemenea, persoanele cu funcții de răspundere riscă amenzi în valoare de la 210 la 270 unități contravenționale, iar, pentru persoanele juridice, mărimea contravenției variază de la 240 la 300 de unități contravenționale.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru s-a referit la fenomenul construcțiilor ilegale din parcuri, în special în capitală.

„Tovarășul Ion Ceban cunoaște despre această situație? Ce măsuri a întreprins pentru a preveni și a combate acest fenomen? În campania electorală, rupea cămașa de pe el că în prima lună de mandat se urcă personal la volanul unui buldozer și demolează trei construcții neautorizate din parcuri. Au trecut doi ani, n-am găsit nici cămașa ruptă, nici buldozerul și nici cele trei clădiri demolate. (...) Vreau să-l rog să coboare de pe Facebook, să meargă în parcuri și să lupte că aceste contrucții neautorizate”, a spus Grădinaru.

Proiectul urmează a fi transmis spre examinare și aprobare Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: