image
Sursa foto: cnn.com

Cum desfaci ușor nuca de cocos: Respectă cei 3 pași și vei reuși

Respectă câteva reglui când cumperi nuca de cocos și alege-o cu grijă. Iată cum desfaci ușor nuca de cocos și ce poți face cu ea, pentru a te bucura de toate calitățile ei nutritive.

Nuca de cocos se scutură și trebuie să se audă lichidul din interior. Este important să fie grea și să aibă cele trei puncte negre, dispuse în formă de triunghi, intacte, fără leziuni. Având coaja groasă nu se desface foarte ușor. Dacă respecți indicațiile noastre, însă, vei reuși fără efort. Iată care sunt cei trei pași:

1.Ai nevoie de un cuțit cu lama groasă, de un tirbușon și o linguriță și eventual un ciocan. Cu tirbușonul găurești unul din cele trei puncte negre (îl cauți pe cel care se desface ușor) Apoi, cu mânerul linguriței sau cu vârful cuțitului, lărgești gaura. Procedează la fel cu cea de-a doua gaură.

2.Așezi nuca pe un pahar și lași să se scurgă apa de cocos. Nu o arunca. Conține electroliți: potasiu, calciu, sodiu. Poate fi folosită ca băutură răcoritoare sau în compoziţia unor deserturi, mâncăruri sau l aprepararea laptelui de cocos. Apa de cocos se poate păstra la frigider cel mult 24 de ore.

3.Urmează spargerea cojii, care se poate face prin mai multe moduri. Fie înfășori nuca într-un șervet sau pungă de plastic mai rezistentă și o lovești cu putere de o piatră sau de marginea unei borduri de beton. Fie, iei un ciocan sau un cuțit și o lovești în zona de mijloc (ecuatorială), de mai multe ori, până crapă.

Apoi, după ce ai obținut cele două jumătăți, faci un mic triunghi din miez, cu cuțitul și de acolo începi să desfaci miezul alb. Dacă mai rămâne coajă maro, o cureți cu un dispozitiv pentru decojit legume.

libertatea.rolibertatea.ro

libertatea.rolibertatea.ro

Ce faci cu miezul nucii de cocos

Miezul poate fi consumat ca  atare, se poate răzui și deshidrata și folosi pentru prăjituri sau se poate face din el lapte de cocos. Miezul proaspăt se poate păstra la frigider câteva zile, în apa de cocos, într-un vas acoperit.

Cum faci laptele de cocos

Ingrediente: 100 g fulgi de nucă de cocos, 200 ml apă

Preparare lapte de cocos: fulgii de cocos se lasă la hidratat cu o cană de apă fiartă (cam 10 minute pentru a se hidrata. Se toarnă totul în blender și se pulsează 1 minut, apoi se strecoară lichidul rezultat (laptele).

Fulgii se pun din nou în blender cu încă o cană de apă fiartă și se mai mixează. Iar se strecoară și se amestecă cele două lichide. Se poate și aroma după preferință cu fructe, vanilie, scortișoară). Se pastrează la frigider în recipiente de sticlă maximum 3 zile. Peste noapte deasupra lui se formează o peliculă fermă- untul de cocos, care se poate utiliza la diverse preparate vegetariene sau ca produs cosmetic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: