image
Sursa foto: Haben Girma

Marea Britanie a obligat teritoriile de peste mare să facă publice numele proprietarilor de companii offshore

Deputații Camerei Comunelor a Parlamentului Marii Britanii au adoptat, fără vot, modificări legislative care obligă teritoriile britanice de peste mare (în special, Insulele Virgine și Insulele Cayman) să facă publice numele proprietarilor companiilor offshore.

„Nu vrem să elaborăm pentru ele (teritoriile de peste mare) legi, nu vrem să înrăutățim obligațiile constituționale îndelungate, care respectă autonomia lor. Însă avem un punct de vedere prompt al Camerei Comunelor, însă opinia majorității membrilor acestei camere se reduce la faptul că teritoriile de peste mare trebuie să aibă registre publice accesibile”, a declarat reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii, Alan Duncan, citat de TASS.

Autorii inițiativei este deputata Partidului Laburist, Margaret Hodge, și deputatul Partidului Conservator, care se află la guvernare, Andrew Mitchell.

La sfârșitul lui aprilie curent, ziarul „The Times” a comunicat că Marea Britanie intenționează să facă publice numele cetățenilor ruși, care își țin banii pe teritoriul britanic. Andrew Mitchell a declarat pentru „Kommersant” că planul privind dezvăluirea datelor despre proprietarii de active în offshore-uri nu este orientat concret împotriva oamenilor de afaceri din Rusia.

Ulterior, „The Times” a estimat că valoarea banilor deținuți de ruși în offshore-urile britanice constituie peste 34 miliarde de lire sterline (47 miliarde de dolari).

Până în prezent, o analiză efectuată de către Global Witness group susține că cel puțin 34 de miliarde de lire au fost investite în teritoriile britanice de peste mare, cea mai mare parte dintre acestea, peste 30 de miliarde de lire, sunt în Insulele Virgine.

Cifrele arată de asemenea că peste 110 miliarde de lire au trecut în ultimii zece ani prin aceste teritorii, făcându-le a doua destinație după Cypru, destinația preferată pentru cash-ul rusesc.

Analiza a fost efectuată după ce Andrew Mitchell, fostul secretar internațional responsabil de dezvoltare, a anunțat că va conduce o acțiune care are drept scop forțarea teritoriilor de peste mare să facă accesibile registrele publice până în 2020.

Noutăţile partenerilor

comentarii: