image
Sursa foto: Privesc.eu

Alexandru Slusari, despre foștii și actualii demnitari care trebuie arestați pentru a începe ancheta reală a jafului bancar

Pentru inițierea unei anchete reale a „jafului secolului” este nevoie de arestarea imediată a mai multor foști și actuali demnitari care au fost complici la devalizarea sistemului bancar, consideră vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Sunt ferm convins că, în câteva zile după arestarea acestor persoane, vom cunoaște foarte detalii despre procedura devalizării sistemului bancar și procesul depanării a jafului secolului va accelera substanțial”, afirmă Alexandru Slusari.

„Dacă aș fi procuror general, aș începe ancheta reală a furtului miliardelor cu arestarea mai multor foști și actuali demnitari de stat. Pentru acțiunile/inacțiunile anului 2013, i-aș reține pe fostul ministru al economiei, Valeriu Lazăr, fostul Director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, și adjunctul său, Angela Susanu, pe membrii Comisiei de concurs, care formal au decis micșorarea cotei statului în capitalul Băncii de Economii”, a menționat Alexandru Slusari.

„Acești oameni ar fi întrebați de ce, în pofida propunerilor fostului ministru al finanțelor, Veaceaslav Negruța, a poziției FMI și Băncii Mondiale privind necesitatea capitalizării BEM cu câteva zeci de milioane de lei, a fost luată decizia cu privire la deposedarea statului de pachetul de control asupra celei mai mare bănci din Moldova, lucru ce a dus la furtul de zeci de miliarde. Sunt sigur că marea majoritate a acestor oameni au fost executori simpli. Dar, juridic, ei răspund pentru prejudiciul uriaș adus țării. Dacă nu vor să stea după gratii mulți ani, ar trebui să ne povestească cine le-a dat ordin”, continuă vicepreședintele DA.

Dar pentru crimele din 2014, ar trebui arestați imediat Adrian Candu, Dorin Drăguțan, Iurie Leancă și Anatol Arapu, adaugă Alexandru Slusari. „Aș avea la ei două întrebări simple:

1. De ce ați asigurat aprobarea Hotărârii nr. 938 din 7 noiembrie 2014 privind emiterea garanțiilor de stat în sumă de 9,5 mlrd. de lei cu încălcarea gravă a legislației? O astfel de decizie ar trebui să fie precedată de o anunțare oficială a crizei financiare.

2. De ce emiterea acestei Hotărâri nu a fost condiționată de instaurarea imediată a administrației de stat în toate trei bănci problematice? Vă amintesc că cele mai mari sume de bani au fost sustrase din Banca Socială pe 25-26 noiembrie 2014 - 13,5 MILIARDE de lei”.

„Sunt ferm convins că, în câteva zile după arestarea persoanelor nominalizate, noi vom cunoaște FOARTE MULTE detalii despre procedura devalizării sistemului bancar și procesul depanării a jafului secolului va accelera substanțial”, conchide Alexandru Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: