image
Sursa foto: jurnal.md

Prima ședință de judecată în baza recursului depus de proprietarul Jurnal TV, Val Butnaru, a fost amânată

Prima ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău, în baza recursului depus de proprietarul Jurnal TV, Val Butnaru, a fost amânată pentru ziua de 21 februarie 2023. Magistrații au reprogramat ședința din cauză că a lipsit polițistul care a întocmit procesul-verbal și a cerut instanței sancționarea postului de televiziune. Potrivit juristului Jurnal TV, Dumitru Pavel, părțile au depus probe și argumente noi și acestea necesită o studiere suplimentară.

„Au existat mai multe impedimente procesuale. Pretinsa parte vătămată a depus o referință și probe în susținerea dezacordului cu recursul nostru, motiv pentru care am solicitat timp pentru a face cunoștință cu aceste argumente și probe. Am suplinit și noi argumentele recursului cu probe noi, inclusiv o hotărâre a instanței de judecată, care a decis că informațiile privind posibile acțiuni de corupție sau contrabandă în care ar fi implicat domnul Grabovschi sunt nepasibile de răspundere din partea persoanelor care le reproduc”, a declarat Dumitru Pavel, juristul Jurnal TV.

Potrivit lui Dumitru Pavel, probele noi confirmă „vădita netemeinicie a învinuirilor aduse atât lui Val Butnaru, cât și Jurnal TV”.

Pe 26 iulie curent, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a sancționat pe proprietarul Jurnal TV, Val Butnaru, realizatorul emisiunii „Vânturile, Valurile”, cu 4.500 de lei și a fost lipsit de dreptul de a practica activități în televiziune și radio pe o durată de șase luni, pentru o pretinsă faptă de calomnie. La baza soluției date instanța a pus un proces-verbal întocmit de Inspectoratul de Poliție Buiucani în temeiul unei plângeri depuse de Vitalie Grabovschi, al cărui nume a fost menționat în câteva reportaje la Jurnal TV, în baza anchetelor derulate de MAI și procuratură. Acestea investigau presupuse fapte de contrabandă din regiunea transnistreană.

În urma sancționării contravenționale, mai mulți jurnaliști și politicieni au expus necesitatea excluderii din legislație a răspunderii contravenționale pentru calomnie a exponenților presei și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu actele judecătorești pronunțate. Vom reveni la acest subiect.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: