image
Sursa foto: jc.md

Inflație de arene: Primăria Chișinău alocă 5 mil. lei pentru studiu de fezabilitate privind construcția unui complex sportiv

Primăria Chișinău a decis să aloce cinci milioane de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind construcția unui alt complex sportiv în municipiul Chișinău, la propunerea lui Vasile Chirtoca, consilier independent. Fostul comunist a argumentat pentru Jurnal de Chișinău că obiectivul de la Stăuceni nu are arenă de gheață, iar banii nu sunt o problemă.

Fostul comunist Vasile Chirtoca a propus Consiliului municipal Chișinău să aloce cinci milioane de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind construcția unui alt complex sportiv multifuncțional, care ar cuprinde o arenă de gheață, de 7.000 de locuri.

Întrebat dacă nu este suficientă pentru municipiu arena care se ridică la Stăuceni, iar acesta a sugerat Jurnal de Chișinău să-l abordeze pe autorul acestei idei, Vasile Chirtoca.

„Este inițiativa consilierului municipal Vasile Chirtoca. Fiecare dintre cei 51 de consilieri are dreptul să vină cu propuneri în timpul dezbaterilor pentru bugetul municipal. Eu i-am adus aceleași argumente. Îl puteți contacta”, a spus Codreanu.

La rândul său, Vasile Chirtoca a afirmat mai întâi că nu mai este membru al Partidului Comuniștilor, ci consilier independent. În ce privește ideea despre o nouă arenă, el a menționat că în Chișinău nu există un complex sportiv pentru practicarea sporturilor de iarnă.

„Ne gândim să construim arena lângă Circ”

„Complexul Chișinău se construiește la Stăuceni, este foarte potrivit pentru oraș, dar acolo nu există arenă de gheață. Este foarte important să dezvoltăm sporturile de iarnă. Să aibă copiii noștri posibilitatea să practice aceste sporturi. În România sunt vreo zece arene de gheață, în timp ce la noi – niciuna. Avem copii cu vârsta de 12–13 ani, care sunt campioni ai României, și nu au unde să se antreneze”, a menționat Chirtoca.

Consilierul municipal a mai declarat că acest complex sportiv multifuncțional va fi construit lângă Circ, pe o suprafață de 20 de hectare. Cât despre banii pentru construcție, fostul comunist nu vede nicio problemă. El a afirmat că banii pot să vină dintr-un parteneriat public-privat sau din credite cu scadența de 20–25 de ani și dobândă anuală mică.

Amintim că Guvernul construiește deja pe bani publici la Stăuceni, pe un teren de aproape 70 de hectare, o arenă, contract câștigat de o firmă din Turcia. Pentru construcţia acestui obiectiv, executivul a alocat anul trecut 200 de milioane de lei. Costul total al acestei arene se ridică la 43 de milioane de euro.

Vasile Chirtoca, afaceri de milioane cu statul

Vasile Chirtoca, proprietar al grupului „DAAC Hermes”, a candidat în iunie 2015 la funcția de primar general al Chișinăului din partea Partidului Comuniștilor. În perioada guvernării comuniste, DAAC Hermes a livrat Cancelariei de Stat 70 de mașini de marca „Skoda”.

Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, firmele lui Chirtoca au semnat în 2014 contracte cu instituțiile publice în valoare totală de 38,7 milioane de lei, iar în 2013 cifra a fost de două ori mai mare – 80,7 milioane de lei.

În garajul Președinției au ajuns alte câteva mașini în valoare de 1,7 milioane de lei cumpărate de la „Daac Auto”, iar Serviciul Vamal și Cancelaria de Stat au completat, în 2013, bugetele firmelor lui Chirtoca cu șase milioane de lei.

Și Inspectoratul Ecologic de Stat a cumpărat de la firmele lui Chirtoca 18 mașini de teren pentru filialele teritoriale ale instituțiilor, contract ce se ridică la 3,2 milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul Ecologic Național.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: