image
Sursa foto: jc.md

Transnistria consumă, Moldova plătește; Cui îi pasă?

Republica Moldova a consumat în 2018, în plin exod, mai mult gaz în comparație cu 2017. Cea mai mare parte din consum îi revine Transnistriei.

Moldovagaz arată că în 2018 locuitorii Republicii Moldova au consumat mai mult gaz comparativ cu 2017. Cel mai mult a consumat Transnistria – 1,810 miliarde de metri cubi de gaze, cu 0,680 de miliarde de metri cubi decât malul drept. Moldovagaz a explicat că această creștere, atât în stânga, cât și în dreapta Nistrului s-a datorat reducerii prețului la gaz, creșterii rețelei de conducte și, în consecință, a numărului de consumatori cu 2%.

Conform datelor statistice oferite de Moldovagaz, Republica Moldova a consumat în 2018 aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz natural, ceea ce constituie cu 8,4% mai mult decât în 2017.

Această creștere de consum pare ciudată în condițiile în care populația Republicii Moldova scade în fiecare an. De exemplu, un studiu realizat în mai curent de Magenta Consulting arată că 106 oameni își părăsesc în fiecare zi țara.

JURNAL de Chișinău a solicitat Ministerului Economiei și Infrastructurii să explice această creștere a consumului de gaz în decursul anului 2018. Într-un răspuns al acestui minister, în care se citează datele oferite de Moldovagaz, în 2018, volumul total al gazelor naturale importate în R. Moldova a constituit 2,94 miliarde metri cubi, cu 8,4% mai mult decât în 2017.

Mai exact, malul drept al Nistrului a consumat în anul trecut 1,130 miliarde de metri cubi, în timp ce în 2017 – 1,034 miliarde de metri cubi. În același timp, malul stâng a consumat în anul trecut 1,810 miliarde de metri cubi de gaze, de vreme ce în 2017 consumul lor a constituit 1,678 miliarde cubi. Aceasta înseamnă că și transnistrenii au consumat cu 7,9% mai mult gaz decât în 2017.

Totodată, malul stâng a consumat mai mult cu 0,680 miliarde de metri cubi de gaz decât malul drept.

Cât au consumat transnistrenii

În aceeași perioadă, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (Moldavskaia Gres) a consumat în anul trecut 1,112 miliarde de metri cubi de gaz, în timp ce în 2017 consumul acesteia a constituit 0,999 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere de 11,2%.

Trebuie spus că în Transnistria, în afară de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, funcționează pe gaz o centrală a holdingului Sheriff, Tirotex-Energo. Ambele lucrează pe gazul rusesc pe care îl furnizează SA Moldovagaz, pe datorie. Tiraspolul nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, de peste 7 miliarde de dolari, acumulându-se pe seama Moldovagaz.

Potrivit Moldovagaz, această majorare a consumului de gaz pe malul drept a fost influențată, în principal, de reducerea în medie cu 20,3% a prețurilor de furnizare la gazele naturale pentru toate categoriile de consumatori finali.

În opinia celor de la Moldovagaz, datorită acestei reduceri, locuitorii de pe malul drept al Nistrului au consumat cu 9,3% în 2018 în raport cu 2017. O altă cauză care a dus la aceeași creștere de consum ar fi sporirea numărului de consumatori de gaze cu 2% în 2018 comparativ cu 2017.

Acest fapt, explică Moldovagaz, a determinat „dezvoltarea rețelelor de gaze naturale – gazificarea noilor localități și sectoare, majorarea capacității existente etc.”. O condiție invocată de furnizorul de gaze din Republica Moldova au fost „temperaturile scăzute în perioada rece a anului 2018 în comparație cu 2017”.

Datele de pe malul stâng sunt îndoielnice

Solicitat să comenteze datele oferite de Moldovagaz, Sergiu Tofilat a opinat că nu putem compara exodul și consumul de gaz în Republica Moldova, întrucât nu știm câți locuitori sunt conectați la gaz.

„Dacă vorbim despre Republica Moldova, malul drept al Nistrului, cel mai mare consumator este sectorul de energie termică și electrică, ce consumă circa 40% din gazul importat. Prin urmare, cel mai mare factor care condiționează consumul este temperatura de afară. În acest caz, în opinia mea, explicațiile Moldovagaz despre malul drept sunt credibile”, a declarat expertul.

În ce privește malul stâng, Tofilat susține că nu putem compara datele pentru 2017 și 2018, și anume energia electrică produsă de Centrala Termoelectrică Moldovenească.

„În regiunea transnistreană, a crescut consumul de gaz. Noi trebuie să răspundem la întrebarea: de ce? Principalul consumator de gaz în stânga Nistrului este Centrala Termoelectrică Moldovenească. Trebuie să analizăm ce s-a întâmplat acolo. Din rapoarte vedem că producția de energie electrică a crescut cu 10–11% în 2018 față de 2017.”

„Centrala Termoelectrică Moldovenească vinde energie electrică pe două piețe: Republica Moldova și regiunea transnistreană. Evoluția vânzărilor în Moldova în 2017 și 2018 a fost diferită. În 2017, în ianuarie–martie, Moldova a cumpărat toată energia de la Centrala de la Cuciurgan, în aprilie–mai, din Ucraina și, începând cu iunie, am primit vreo 70% de la Centrala de la Cuciurgan și vreo 30 la sută din Ucraina.”

„În 2018, 85% din energia electrică au fost achiziționate de la Centrala Termoelectrică Moldovenească și 15% din Ucraina. Nu putem compara cifrele din 2017 cu cele din 2018 legate de energia electrică livrată Moldovei de Centrala de la Cuciurgan. Din totalul energiei produse de Moldgres, trebuie să scădem energia livrată Moldovei și să aflăm cât este de fapt consumul de gaz pe malul stâng. Prin urmare, în 2018, consumul în Transnistria a crescut cu vreo 5%. Principala cauză sunt fermele de dobândire a criptovalutei”, a estimat expertul.

Perspectiva urmărită de Tiraspol

Planurile de viitor ale Tiraspolului țintesc obiective mari. Scopul său suprem este să exploateze capacitatea maximă de producere a energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan, care funcționa la începutul anului 2019 la capacitatea de 17%.

„Avem o rezervă considerabilă de energie electrică exploatată. Practic, putem să producem până la 700–900 de MWh. Este o perspectivă pe care putem să o atingem dacă va fi cerere în acest sens”, a spus Andrei Betanov, șeful Agenției de Investiții din Transnistria în cadrul unei investigații jurnalistice.

Cu alte cuvinte, Centrala de la Cuciurgan poate să producă energie electrică ca pentru o țară cu populația României. Problema este că această energie este făcută pe banii locuitorilor R. Moldova.

În Transnistria, existau la începutul anului 2019 zece ferme de dobândire a criptovalutei. Capacitatea lor echivalează cu consumul unui oraș de circa 30.000–40.000 de apartamente, de pildă, al municipiului Bălți.

De altfel, Tiraspolul se laudă că oferă potențialilor investitori „cele mai bune condiții din lume” pentru dobândirea de criptovalută.

Datoria Moldovagaz față de Gazprom

Conform datelor publicate de Gazprom, datoria Moldovagaz faţă de concernul rusesc a urcat în 2019 la 6,44 miliarde de dolari, cu 230 milioane de dolari mai mult decât la finele anului trecut.

„Gazprom consideră aceste datorii drept pierderi preconizate din creditare, care, potrivit standardelor internaţionale IFRS, semnifică şi incapacitatea de plată a operatorilor”, estimează mold-street.md.

Trebuie spus că peste 90% din aceste datorii sunt ale regiunii separatiste, care nu plăteşte de 12 ani pentru gazele naturale.

Moldovagaz trebuie să semneze un nou contract cu Gazprom.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: