image
Sursa foto: parlament.md

Oficial polonez: Polonia pledează pentru un parteneriat egal și sprijină aspirațiile europene ale RM

La Varșovia s-a desfășurat cea de-a VII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone, coprezidată de Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, și Ryszard Terlecki, vicemareșalul Sejmului Republicii Polone.

Printre cele mai importante subiecte abordate în cadrul reuniunii au fost cele privind sprijinul pentru reforme, asistența în domeniul energetic și în dezvoltarea regională a Republicii Moldova, dar și reglementarea transnistreană în contextul președinției poloneze la OSCE în perioada anului 2022.

Mihail Popșoi a declarat că, în urma schimbărilor politice din această vară, în Republica Moldova există o majoritate parlamentară stabilă, proeuropeană, care dorește să valorifice relațiile cu Uniunea Europeană.  

Vicespeakerul a subliniat că, în pofida unor circumstanțe complicate din regiune și pe plan global, Polonia a venit în ajutorul cetățenilor RM, inclusiv  în contextul crizei pandemice și în contextul crizei gazelor.

„Ținem mult la raporturile noastre de colaborare și prietenie. Contăm în continuare pe fortificarea relațiilor dintre statele noastre, inclusiv pe platforma parlamentară. De asemenea, contăm foarte mult pe sprijinul partenerilor noștri din Polonia în contextul aspirațiilor europene pe care le are Republica Moldova”, a relevat Mihail Popșoi.   

Copreședintele Adunării Parlamentare din partea Poloniei, Ryszard Terlecki, a remarcat că Republica Moldova este un partener foarte important pentru Polonia.

Potrivit vicemareșalului Sejmului Republicii Polone, succesul electoral al partidului pro-occidental, care a câștigat mai întâi alegerile prezidențiale și apoi alegerile parlamentare cu un rezultat excelent, este un semnal că Polonia poate conta pe aspirațiile prooccidentale ale Chișinăului.

Ryszard Terlecki a menționat că Polonia pledează pentru un parteneriat egal dintre cele două state și sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

Următoarea reuniune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone va avea loc la Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: