image
Sursa foto: Tass

Kremlinul neagă că negocierile cu RM privind gazul sunt politizate; Ce spune purtătorul de cuvânt al lui Putin

Negocierile privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale pentru Republica Moldova sunt „exclusiv comerciale”. Cel puțin asta susține Kremlinul care a reacționat astăzi la un articol publicat de Financial Time, potrivit căruia Rusia a Chișinăului un acord „mai avantajos”, în schimbul amânării reformelor agreate cu UE.

„Nu există niciun aspect politic și nici nu poate exista, acestea sunt negocieri exclusiv comerciale. Este nevoie de gaz, este o ofertă comercială, este o reducere propusa, de asemenea și problema datoriei acumulate. Toate acestea au un caracter aplicat absolut comercial. Nicio politizare nu poate să existe aici”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, răspunzând la întrebarea dacă există momente politice în ceea ce privește negocierile cu Moldova, scrie Ria Novosti.

Potrivit Financial Times, Gazprom, compania rusă de stat din domeniul furnizării de gaze naturale, a cerut autorităților moldovene “să ajusteze” un acord de liber schimb cu UE, precum și să amâne liberalizării pieței energiei, în schimbul unui noi înțelegeri comerciale. Liberalizarea ar afecta puternic furnizorul și filiala Moldovagaz, care controlează întreaga rețea de distribuție de gaze.

La începutul lunii, Gazprom a redus la o treime livrările către Moldova, cerând un preț mai mult decât dublu pentru a readuce livrările la nivelul anterior. După ce autoritățile moldovene au respins o astfel de înțelegere, furnizorul a anunțat că va suspenda livrările de la 1 decembrie, motivul oficial invocat fiind datoriile aferente lunilor septembrie și octombrie.

O delegație în frunte cu vicepremierul Andrei Spânu se întâlnește, astăzi, la Sankt Petersburg, cu reprezentanți ai Gazprom, pentru noi negocieri în contextul stării de urgență.

Noutăţile partenerilor

comentarii: