image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Socialistul Adrian Lebedinschi vrea revenirea la controversatul sistem electoral mixt

Socialistul Adrian Lebedinschi a pledat joi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, pentru revenirea la controversatul sistem electoral mixt, votat în perioada regimului Plahotniuc de către deputații PSRM, PD și PPEM – o decizie politică ce a scos cetățenii în stradă, fiind dur criticată de Comisia de la Veneția și de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

„Datorită sistemului mixt, în Parlament, suntem 50 de deputați care reprezentăm nemijlocit cetățenii din circumscripții. Suntem reprezentanți în teritoriu și știm boala fiecărui cetățean”, a încercat să argumenteze Lebedinschi.

El nu a ezitat să-l laude pe Igor Dodon pentru faptul că a venit cu inițitiva instituirii sistemului electoral mixt în aprilie 2017, în plină campanie de promovare a sistemului uninominal de către regimul Plahotniuc.

„Sistemul mixt a născut cel mai corupt parlament din istorie. A urmat fraudarea procesului electoral, folosirea fundațiilor pentru cumpărarea alegătorilor, iar ulterior am asistat la tranzacții cu deputați”, a reacționat reprezentantul societății civile, Ștefan Gligor, prezent la emisiune. „Ați lăsat hoții să cumpere voturi, iar azi Șor e colegul Dvs de Parlament. Este rușinos, pentru că Șor trebuia să stea la închisoare, nu în Parlament. Dacă nu făceați coaliție cu Plahotniuc în acea perioadă, poate schimbările s-ar fi produs mai rapid”, i-a spus Gligor lui Lebedinschi.

Întrebat de ce, fiind un susținător al sistemului mixt, în august 2019, în calitate de deputat PSRM, a votat totuși pentru anularea acestuia și revenirea la sistemul proporțional (pe liste de partid), Adrian Lebedinschi a spus că el e „omul coaliției” și că „așa a fost înțelegerea politică”.

„Da, am votat pentru anularea sistemului mixt, deoarece a fost o înțelegere politică. Eram în coaliție cu cei din blocul ACUM, ei au insistat ca sistemul mixt să fie anulat și noi am cedat ca să menținem coaliția. Dar eu și acum sunt pentru mixt și chiar ar fi foarte bine să revenim la sistemul electoral mixt”, a menționat Lebedinschi.

Sistemul electoral mixt, propus de Igor Dodon, a fost introdus, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, la 20 iulie 2017 cu votul deputaților PSRM+PD+PPEM (74 de deputați), fiind puternic propulsat de regimul Plahotniuc, care controla în totalitate puterea, și de trusturile de presă controlate de PD și PSRM.

Urmare a căderii regimului Plahotniuc în iulie 2019, soldată cu o coaliție temporară a blocului ACUM cu PSRM, la 15 august 2019, sistemul electoral mixt a fost anulat cu voturile deputaților ACUM și PSRM (în total 59 de voturi) și s-a revenit la sistemul proporțional.

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” poate fi urmărită aici:

Noutăţile partenerilor

comentarii: