image
Sursa foto: jurnal.md

Șapte aspiranți la șefia PG; Când va fi publicată lista

Șapte persoane s-au înscris în concursul pentru funcția de procuror general, care s-a încheiat astăzi.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Procurorilor, Eugeniu Roșca, ne-a spus că identitatea acestora va fi dezvăluită după cinci zile, când lista va fi publicată pe site-ul instituției.

Potrivit surselor Jurnal, unul dintre aspiranți la fotoliul de procuror general ar fi Igor Popa, finul lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Funcția de procuror general a rămas vacantă în ziua de 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând motive de sănătate. Din 31 iulie, procuror general interimar a devenit Dumitru Robu, desemnat de Parlament și numit în funcție prin decretul lui Igor Dodon.

Potrivit legislației actuale, procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de șapte ani, fără dreptul de a fi ales repetat în această funcție. Concursul pentru fotoliul de șef al Procuraturii Generale este desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor, iar la această funcție pot pretinde doar cetățenii Republicii Moldova. Aspiranții trebuie să aibă o vechime de muncă de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani - în funcția de procuror. Candidatul nu poate fi ales dacă este membru al Consiliului Superior al Procurorilor sau a ocupat acest fotoliu, acum șase luni. Viitorul procuror general mai trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să nu aibă antecedente penale.

Pe 11 iunie curent a fost votat, în primă lectură, un proiect de lege care modifică condițiile pentru accederea la șefia Procuraturii Generale. Respectiv, a fost oferită posibilitatea cetățenilor străini de a candida, este exclusă condiția de a deține experiență de cinci ani în calitate de procuror și cea de a susține testul la poligraf. Totodată, concursul va fi organizat de o comisie specială, constituită de CSP și din care vor face parte reprezentanți ai societății civile și experți internaționali.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: