image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Încă unul dintre profesorii turci expulzați din RM a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare

Unul dintre cei șapte profesori turci extrădați din Republica Moldova a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru infracțiuni legate de terorism, scrie Balkan Insight.

Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei Durlești a rețelei de licee Orizont, care a fost condamnat ieri de un tribunal din Turcia.

Dogan este unul dintre cei șapte profesori reținuți de SIS în colaborare cu omologii lor turci, într-o operațiune din 6 septembrie 2018, și apoi deportați în Turcia, după ce a locuit în Republica Moldova timp de 25 de ani. Mai mult, profesorii de la Orizont ceruseră azil politic în RM.

Dintre toți cei șapte profesori turci extrădați la Ankara, Riza Dogan este al patrulea condamnat. Până acum, alți trei și-au aflat verdictul. Directorul financiar al rețelei de licee și un profesor au fost condamnați la nouă ani de pușcărie, iar un alt profesor a primit pedeapsă șase ani de închisoare.

Riza Dogan poate face apel la instanța supremă, dar un jurnalist turc din București, Necdet Celik, a declarat pentru BIRN că procesul ar putea dura ani de zile.

„Va dura mult timp. Orice condamnare mai mare de cinci ani ajunge la Curtea Supremă, iar judecata ar putea dura ani de zile”, a spus el.

Amintim că, recent, CEDO a condamnat Republica Moldova pentru că a încălcat drepturile omului atunci când i-a extrădat pe profesorii turci și a obligat RM să plătească fiecăruia dintre reclamanți 25.000 euro pentru prejudiciu moral.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: