image
Sursa foto: jurnal.md

Morari: „Dodon m-a întrebat de ce nu-l investigăm pe Năstase; Am zis, sigur, dar investigăm și finanțarea PSRM”

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Secretele puterii”, la Jurnal TV, că a avut în anul 2019 două întâlniri cu președintele Igor Dodon și că în cadrul uneia dintre ele șeful statului l-a întrebat de ce nu se fac investigații în privința liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

De menționat este faptul că șeful statului, Igor Dodon, a negat public faptul că a avut vreo întâlnire cu Viorel Morari pe parcursul anului trecut.

„Au fost două întâlniri. Prima a avut loc la două-trei săptămâni de la revenirea mea în funcție, în octombrie. A fost o întâlnire de curtoazie, a avut loc la Președinție. Mi-a comunicat atunci că în aprilie, când am fost destituit, Plahotniuc i-ar fi spus că m-a destituit pentru că am vrut să preiau dosarul cu finanțarea PSRM”, a povestit fostul șef al Procuraturii Anticorupție.

A doua întâlnire a avut loc la sfârșit de noiembrie, deja la vila prezidențială de la Condrița.

„Am discutat câteva aspecte. Președinte Igor Dodon a fost interesat de soarta judecătorilor Ion Druță și Oleg Sternioală, dacă aceste două dosare nu nfluențează Adunarea Generală a Judecătorilor”, a declarat Morari, care a spus că nu știe de ce îl interesa pe șeful statului acest lucru.

Totodată, la a doua întâlnire, care a avut loc în noiembrie 2019, Dodon i-a spus lui Morari că Stoianoglo va fi numit procuror general. Se întâmpla cu două săptămâni înainte de numirea lui Alexandr Stoianoglo în fruntea PG. „Sincer vorbind, probabilitatea ca Stoianoglo să fie numit procuror era cea mai mare”, a explicat Morari, întrebat fiind cum putea șeful statului să știe cu două săptămâni înainte cine va fi ales procuror general în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.

În context, Viorel Morari a dezvăluit că în cadrul întâlnirii de la vila Condrița, din noiembrie, Igor Dodon s-a interesat de ce la Procuratura Anticorupție nu există investigații în privința liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

„A fost un detaliu foarte interesant. Mai în glumă, mai în serios, dl președintele Igor Dodon m-a întrebat de ce nu facem investigații în privința lui Andrei Năstase. Fiindcă apăruseră niște scrisori anonime sau niște pretinse investigații jurnalistice pe niște site-uri galbene, obscure, referitor la careva averi sau ceva în legătură cu Andrei Năstase. Și atunci ripostarea mea a fost: Sigur că facem investigații, dar atunci reluăm și investigarea finanțării PSRM”, a povestit Morari.

Întrebat dacă despre Maia Sandu nu i-a zis nimic, Morari a răspuns succint: „Nu”.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a mai spus că la ambele întâlniri au mai participat persoane din anturajul lui Dodon. Întrebat dacă la una dintre întâlniri a fost prezent și Gheorghe Cavcaliuc, Viorel Morari a răspuns evaziv. „Persoane din anturajul lui Dodon. La moment nu sunt gata să vă spun numele persoanelor”, a zis Morari.

Fostul procuror-șef Anticorupție a declarat, în context, că dacă la prima întâlnire Dodon i-a lăsat o impresie bună, după a doua întâlnire a devenit „mai sceptic”. „Am înțeles că politicienii sunt politicieni și doresc totuși influență asupra procuraturii”, a punctat Morari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: