image
Sursa foto: AP

După șapte decenii, Coreea de Nord și Coreea de Sud renunță la armele de la graniță

Autoritățile din Coreea de Nord și cele din Coreea de Sud au convenit să renunțe la armele și militarii înarmați din satul Panmunjom, situat la granița dintre cele două state.

Această decizie vine după aproape șapte decenii de la încheierea războiului din peninsula Coreea.

Într-un comunicat de presă, Ministerul sud-coreean al Apărării a precizat că în cursul zilei de luni au avut loc discuții la care au participat reprezentanți de la Phenian, din Seul, cât și din comandamenul Organizației Națiunilor Unite.

Astfel, s-a decis retragerea armelor de foc și a personalului militar înarmat din Zona de Securitate Comună, cunoscută drept „orașul păcii” – Panmunjom, pentru prima dată de la încheierea războiului din Peninsulă, în 1953, scrie The Guardian.

Panmunjom este singurul punct de-a lungul graniței de 250 de kilometri care desparte cele două state, unde militarii nord și sud-coreeni stau față în față. Această schimbare se va produce în 25 octombrie. Totodată, autoritățile au început să scoată minele terestre din zona demilitarizată, operațiune care a durat 20 de zile.

După aceea, urmează ca cele două state să aducă în zonă o patrulă de 70 de soldați neînarmați, potrivit AP.

În 2017, zona vizată de aceste noi schimbări a stârnit numeroase controverse, după ce Coreea de Sud a încercat să salveze un soldat nord-coreean care dezertase și care fusese împușcat chiar de colegii săi.

Totodată, în 1976, doi ofițeri ai armatei americane au fost uciși atunci când au atacați de militarii nord-coreeni când încercau să taie un copac în zona demilitarizată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: