image
Sursa foto: privesc.eu

Năstase, la comemorarea celor căzuți în „luptele de la Bender”: „Suntem datori eroilor noștri, suntem datori Moldovei”

„Îmi asum responsabilitatea comună, alături de colegii mei polițiști, de a cinsti prin faptele noastre memoria celor care și-au dat viața pentru Moldova și pentru poporul care-i cinstește prin memoria lor. Acești eroi au făcut totul fără să aștepte nimic la schim”, a declarat ministrul de Interne Andrei Năstase, la Varnița, unde astăzi au fost comemorați eroii căzuți în „luptele de la Bender” în anul 1992.

„Sentimentul pe care îl am astăzi aici, în fața monumentului eroilor noștri căzuți în Războiul din 1992, este unul sincer, al datoriei. Au trecut, iată, 27 de ani de la evenimentele tragice care au fost scrise cu sânge în cartea de istorie a Moldovei.

Onoarea și sacrificiul cu care bărbații acestei nații au decis că trebuie să-și apere țara, chiar cu prețul vieții lor, ar fi trebuit să primească la schimb, în toți acești ani, decizia noastră fermă, a tuturor, de a face din Moldova o țară în care să vrem să ne creștem cu toții copiii.

Le suntem datori acestor eroi, iar orice altfel de abordare de viitor ar trebui să conțină bobul de sinceritate de care este nevoie pentru a putea noi, ca popor, să dăm piept cu realitățile care ne-au apăsat în toți acești 27 de ani.

Luptele de la Varnița și cei 11 eroi căzuți la datorie reprezintă unul din reperele luptei noastre pentru autodeterminare, pentru libertate, suveranitate și democrație. Ce altă referință mai puternică, decât sacrificiul suprem, poate fi pusă la baza unei construcții corecte pentru dăinuirea unei națiuni în rândul lumii civilizate.

M-am întrebat în toți acești ani cât de mult am învățat noi, oamenii Moldovei, să ne prețuim simbolurile, eroii și semnificațiile istorice cuprinse în luptele de la Nistru, din 1992. Am fi trebuit să facem mai mult? Da, ar fi trebuit. Ar fi trebuit să fim mai buni, mai curajoși și mai puternici? Cu siguranță, DA!

Viața noastră este suma alegerilor pe care zilnic le facem. Trebuie să decidem cu asumare că este de datoria noastră să fim un popor de oameni curajoși, drepți și determinați. Putem decide că trebuie să trăim în bună înțelegere unii cu ceilalți, pentru că știu sigur că și eroii nostri din acest motiv și-au dat viața aici, la Varnița, și oriunde în alt loc, în războiul de pe Nistru.

Onoarea de a vorbi în fața acestui altar este un privilegiul și o responsabilitate uriașă. Suntem datori eroilor noștri! Suntem datori Moldovei. Se cuvine să înțelegem că un popor mare și puternic își scrie singur istoria. Trebuie să înțelegem că generația noastră are oportunitatea istorică și este obligată să facă din Moldova o țară cu adevărat europeană.

Astăzi, aici, la Varnița, în fața unuia dintre cele mai puternice simboluri ale neamului nostru, îmi asum angajamentul de a contribui prin toată munca mea la edificarea unui stat modern, guvernat de regulile esențiale ale democrațiilor lumii. Îmi asum responsabilitatea comună, alături de colegii mei polițiști, de a cinsti prin faptele noastre memoria celor care și-au dat viața pentru Moldova și pentru poporul care-i cinstește prin memoria lor.

Nimic nu poate sta între un popor și dorința lui legitimă de libertate! Iar acești eroi, sacrificiul lor surpem și acest altar al dragostei de țară demonstrează fără putință de tăgadă că este momentul să facem și noi, deoarece ei, atunci, în 1992, au făcut totul fără să aștepte nimic la schimb, au făcut totul, oferind istoriei propria lor viață pentru Moldova, pentru destinul EI! Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, a declarat Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: