image
Sursa foto: Jurnal.md

Deliu, către Greceanâi: „Terminați atacul și presiunea asupra aleșilor locali care nu vă reprezintă”

Reprezentanții partidelor de la guvernare se implică tot mai des în reconfigurarea puterii la nivel local. Un caz relevant în acest sens este cel al primarului de Lăpușna, acostat recent de un reprezentant al socialiștilor, care i-a solicitat să adere la PSRM ori să înlocuiască viceprimarul și secretarul consiliului local cu un reprezentant al socialiștilor. Și aceasta în pofida faptului că administrația primăriei riscă să ajungă în stradă, după ce sediul instituției a fost privatizat și vândut unei terțe persoane O declarație în acest sens a fost făcută de fostul deputat, liderul PLDM, Tudor Deliu.

Acesta a adus drept exemplu și cazul de la Sângerei unde președintele raionului și vicepreședinții aleși în mod legal, au fost destituiți recent prin abrogarea deciziei de numire a lor din 27 noiembrie 2019, cu votul consilierilor PSRM, PDM, PAS și PUN, în baza unui pretext juridic inventat de Oficiul Cancelariei de Stat, Bălți. „Din informațiile pe care le deținem, scenarii similare se pun la cale și în alte raioane, iar tot mai mulți aleși locali își exprimă nemulțumirile față de acțiunile reprezentanților Cancelariei de Stat”, a menționat Tudor Deliu în cadrul unei conferințe de presă.

Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la alegerile locale, în unele raioane, cum ar fi, Ialoveni, spre exemplu, nici până azi nu sunt avizate statele de personal ale consiliilor raionale. „Toate acestea au un singur scop: consolidarea actualei guvernări la nivel local în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale”, a mai spus Deliu.

În context el a solicitat Guvernului Chicu și partidelor de la guvernare să înceteze presiunile și amestecul în activitatea autorităților publice locale.

Cât privește cazul din Lăpușna, Tudor Deliu a declarat că reprezentantul socialișilor recurge la șantaj și chiar amenințări. „Primarul uneori se trezește dimineața cu mașina acestuia la poartă. Îi cere să treacă la PSRM. Dar dacă nu, să demită viceprimarul ori secretara Consiliului local, care are studii de masterat și în locul ei să angajeze o persoane care are doar nouă clase, membru PSRM. Vreau să amintesc că la Lăpușna, reprezentantul socialiștilor la funcția de primar a obținut doar 446 de voturi, nici în turul doi nu a trecut”.

La final, Tudor Deliu a avut un mesaj pentru liderul PSRM, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi. „Terminați atacul și presiunea asupra aleșilor locali care nu vă reprezintă. Acest fapt nu face parte din rândul valorilor democratice. Spunem că vrem să fim un stat de drept. Încercați să rezolvați problemele oamenilor, nu să-i discreditați pe cei care se bucură de susținerea cetățenilor”, a spus el.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: