image
Sursa foto: Privesc.eu

Minut de reculegere în memoria justiției din RM la PROTESTUL avocaților // VIDEO, FOTO

Avocații au păstrat un minut de reculegere în memoria justiției din Republica Moldova la protestul pe care îl organizează în acest moment. la sediul Curții de Apel.

Îmbrăcați în robe, apărătorii au ieșit la protest pentru a-și declara nemulțumirea față de aplicarea excesivă a măsurii preventive sub formă de arest.

Pe parcursul zile de astăzi, apărătorii nu participă la judecarea niciunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile.

Totodată avocații nu participă la acțiuni de urmărire penală efectuate de organele de urmărire penală.

Protestul avocaților este o reacție la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumpției de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de fond.

Deși Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante și Curtea europeană a drepturilor omului a calificat condițiile de detenție din Instituția Penitenciară nr. 13 ca fiind inumane și degradante, măsura excepțională a arestului a fost redusă la o formalitate banală, fără ca instituțiile care o solicită și le aplică, să justifice imposibilitatea aplicării unor măsuri non-privative de libertate.

Uniunea Avocaților ține să reitereze că Articolul 3 al Convenției europene a drepturilor omului, potrivit căruia nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, este singurul articol al Convenției care nu permite Statelor nici o derogare.

Avocații spun că atrag atenția despre acest fapt de mai mulți ani și, deși problema dată a fost ridicată de înalți funcționari europeni, recunoscută de mai mulți miniștri ai justiției, recent și la nivel de prim-ministru al Republicii Moldova, plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante continuă să fie o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor.

Protestul poate fi urmărit aici:

avocațiavocați
avocațiavocați
avocațiavocați
avocațiavocați

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: