image
Sursa foto: jc.md

Reacție dură de la București după formarea coaliției PSRM-PD: Sprijinul României va fi strict condiţionat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a transmis că în Republica Moldova nu s-au înregistrat, în ultimele patru luni, evoluţii care să ateste continuarea unor reforme durabile în direcţia avansării parcursului european, de aceea, sprijinul României va fi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică.

Reacția autorităților române a venit după instituirea coaliției de guvernare PSRM-PD.

„MAE a luat notă de evoluţiile politice de la Chişinău legate de semnarea unui acord privind încheierea unei noi alianţe guvernamentale. Raportat la aceste evoluţii politice, poziţia României faţă de situaţia din R. Moldova rămâne în coordonatele de până în prezent, astfel cum a fost aceasta prezentată în declaraţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, din 12 noiembrie 2019. MAE apreciază că, în ultimele patru luni, în R. Moldova nu s-au înregistrat evoluţii care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcţia avansării parcursului european. MAE consideră că îndoielile în privinţa angajamentului autentic din partea autorităţilor de la Chişinău în sensul reformelor necesare se menţin şi în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliţii guvernamentale de la Chişinău”, a transmis MAE român printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei, în consecinţă, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european.

„În acelaşi timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, aşa cum a acţionat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de Covid19, precum şi realizarea proiectelor bilaterale strategice. România va continua să acorde o atenţie deosebită modului în care Republica Moldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană şi va continua ferm şi consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE – singura opţiune viabilă pentru reformarea profundă a instituţiilor din R. Moldova, de natură să aducă beneficii palpabile cetăţenilor săi”, a mai transmis MAE.

Amintim că autoritățile din România au anunțat că vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziţionate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituţiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roşu de risc de infecţie cu noul coronavirus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: