image
Sursa foto: GettyImages

SUA aruncă milioane de doze de vaccin anti-COVID care au expirat

Cel puțin 15 milioane de doze au fost aruncate în SUA între martie și septembrie, cele mai multe dintre ele în timpul verii, când dozele au expirat și vaccinările au scăzut, potrivit unei analize a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), relatează Mediafax, citată de Spotmedia.

Statul Louisiana a aruncat 224.000 de doze nefolosite de vaccinuri COVID. Rata aproape că s-a triplat de la sfârșitul lunii iulie, chiar dacă al patrulea val al virusului a lovit statul. Unele dintre dozele pierdute provin din flacoane deschise și neconsumate în întregime, dar mai mult de 20.000 de vaccinuri au expirat. De asemenea, mii de doze sunt irosite în fiecare zi în Wisconsin. În Alabama, mai mult de 65.000 de doze au fost aruncate, iar în Tennessee, sunt aproape 200.000. Dozele irosite reprezintă o mică parte din numărul de vaccinuri administrate în aceste state.

De exemplu, în Louisiana s-au administrat 4,4 milioane de doze. Multe dintre dozele aruncate provin din farmacii. În luna mai, două lanțuri de farmacii irosiseră mai multe doze decât statele, teritoriile și agențiile federale din SUA la un loc. În prezent, cel puțin 7,6 milioane de doze aruncate provin de la patru mari farmacii: Walgreens, CVS, Walmart și Rite Aid. Înainte de luna iunie, puțin peste 2 milioane de doze s-au irosit. Dar, în timpul verii, numărul a crescut de șase ori, pe măsură ce dozele au expirat și vaccinările au scăzut.

În timp ce mulți americani refuză să se vaccineze și ironesc astfel dozele de vaccin, multe țări se străduiesc să ofere vaccinuri celor mai vulnerabili și celor care lucrează în prima linie a pandemiei. Doar 1% din populația țărilor cu venituri mici a primit primele vaccinuri până în luna iulie, în comparație cu mai mult de jumătate dintre cei care trăiesc în țările cu venituri ridicate. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția de mai multe ori că o mare parte dintre locuitorii lumii nu au acces la prima doză, și a denunțat „lăcomia” celor administrează a treia doză de vaccin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: