image
Sursa foto: Privesc.eu

Andrei Năstase: Să votăm masiv, să votăm toți și scăpăm de hoți // INTERVIU

Andrei Năstase, primarul ales al municipiului Chișinău, este candidatul Blocului electoral ACUM pentru circumscripția nr.33 în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Vorbim despre situația socio-politică și cea economică din Republica Moldova la momentul actual și despre șansele depășirii crizei în funcție de rezultatele alegerilor.

- Dle Năstase, ce s-a întâmplat cu Republica Moldova? Cum explicați faptul că din cel mai de succes proiect al UE, Moldova s-a transformat în cel mai mare restanțier al comunității statelor europene și riscă o izolare internațională totală?

- Republica Moldova mai poate fi readusă la statutul de aspirant serios la accederea în UE. Cred în asta și știu că se poate. E nevoie doar de o schimbare fundamentală la nivelul clasei politice, a guvernării. Pentru că tocmai actuala guvernare, care, de fapt, este o gașcă mafiotă preocupată doar de propriile interese, este responsabilă pentru declinul nemaivăzut al tuturor domeniilor de interes socio-economic din Republica Moldova. Deși Europa a investit în ultimii zece ani sume importante în Republica Moldova, acestea nu au ajuns niciodată complet la destinație. Banii au nimerit mereu în buzunarele oligarhilor, care s-au erijat în pro-europeni, de facto fiind niște bandiți ordinari. Astfel, Moldova rămâne a fi cea mai săracă țară din Europa, pentru că e și cea mai coruptă țară din Europa alături de Rusia și Ucraina. Nu este afirmația mea, acest adevăr amar transpare în toate măsurătorile efectuate de instituții abilitate din lumea civilizată.

După ce vom prelua guvernarea, va trebui să restabilim încrederea instituțiilor europene, a partenerilor noștri de dezvoltare, a investitorilor europeni și americani în guvernarea de la Chișinău. Integrarea europeană a Republicii Moldova este unul din angajamentele esențiale ale blocului electoral ACUM. De fapt, Moldova se putea alinia demult valorilor și principiilor europene și chiar au fost întrunite toate condițiile necesare. Însă, ultimii 10 ani, s-au făcut niște jocuri de culise antistatale, anticetățenești la Chișinău, care au aruncat țara în hăul unei crize fără precedent. Astăzi relațiile regimului de la Chișinău cu Uniunea Europeană sunt pur și simplu înghețate. Cauzele sunt evidente, iar vinovații tac sau mint în această privință, așa cum au tăcut sau au mințit ori de câte ori le-au fost desconspirate atacurile la adresa propriului popor.

- Cum reușesc oamenii să supraviețuiască în condițiile extreme de penurie materială? Salariile și pensile sunt extrem de mici, iar produsele și serviciile se scumpesc progresiv…

- Cum? Extrem de greu! Merg zilnic prin localitățile noastre și ceea ce văd îmi rupe pur și simplu sufletul. Zeci și sute de case părăsite, copii crescuți de mătuși și bunici, lacrimi de durere și neputință… Altfel spus, sărăcia și corupția endemică înseamnă exodul populației, emigrarea în masa a cetățenilor activi, capabili să muncească. Ei pleacă peste hotare pentru a câștiga un ban. Remitențele sunt principala sursă de existență a celor rămași acasă. De 10 ani Plahotniuc si cu Dodon conduc Moldova, de 10 ani declinul se amplifică, iar condițiile de trai devin tot mai insuportabile. De 10 ani guvernarea ne hrănește cu minciuni și știri false despre bunăstarea inexistentă prin porta-vocile sale. Mă refer aici la toată mass-media capturată de acești bandiți. Când ne uităm la canalele lor de televiziune, totul este roz, Plahotniuc este salvatorul nației, soția lui Dodon este cea mai altruistă primă-doamnă la nivel mondial, iar criminalul Șor – cel mai caritabil om de pe pământ. Dar atunci când oamenii deschid frigiderul, când vin facturile pentru serviciile comunale sau pur și simplu ne uităm pe geam, vedem cruda realitate. Oamenii au ajuns să mănânce pâine goală, să-și vândă ultimele lucruri din case. Nu mănâncă ce ar trebui să mănânce, nu se îmbracă așa cum ar trebui sa se îmbrace. 70% din ceea ce primește un pensionar e nevoit să cheltuie pe medicamentele, care se scumpesc de la o zi la alta, iar sistemul medical precar nu-i oferă niciun avantaj, asigurarea medicală fiind total ineficientă. Speranța de viată în Republica Moldova tot scade, acum ea este cu 10 ani mai mică decat speranța de viață a europenilor…

- Blocul ACUM și-a prezentat ieri angajamentul cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Ce înseamnă pentru dvs integrarea europeană și cum va influența viața cetățenilor implementarea angajamentelor asumate de blocul ACUM?

- Vom veni la putere și vom fi, mă refer la Blocul electoral ACUM, partenerul sincer și corect de dialog al Uniunii Europene. Și vom pune Moldova pe calea ireversibilă a democratizării, securizării și dezvoltării economice în baza unui parteneriat reciproc avantajos cu prietenii noștri occidentali. Acest angajament nu poate fi negociat, el va fi onorat cu toată responsabilitatea. Pentru noi, integrarea europeană nu este o noțiune abstractă, nu este o utopie. Pentru mine personal și pentru colegii mei integrarea europeană este un proiect complex, extrem de serios, fezabil, prin care Moldova va fi racordată la tot ce înseamnă o viață NORMALĂ, viață pe care o au oamenii care trăiesc în țările membre ale Uniunii Europene. Până la urmă, integrarea europeană a Republicii Moldova înseamnă, de fapt, a trăi bine în Moldova, așa cum trăiesc germanii, olandezii, belgienii, austriecii la ei acasă. Și mai înseamnă revenirea ACASĂ a familiilor noastre despărțite de CORUPȚIE, de SĂRĂCIE, de EXOD, toate patronate de hoții și oligarhii de la guvernare. Atunci când vom elibera țara de armata de ocupație oligarhică, când vom redeschide accesul firesc spre Europa, îmi voi întregi și eu familia acasă, așa cum vor face și alte sute de mii de părinți despărțiți de copii. Pentru asta merită să lupt, să cred, să-i motivez pe alții s-o facă. Pentru asta ne-am unit cu toții – să aducem NORMALITATEA ACASĂ. Și o vom face după 24 februarie!

- Revenind la realitatea la zi din Republica Moldova, la dramatismul situației în care s-au pomenit oamenii… Poate că există aici și vina cetățeanului simplu, totuși se spune că, de fapt, culegem ceea ce alegem…

- Situația este dramatică, este de-a dreptul abominabilă, dar nu oamenii simpli sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Dovada? Simplu. La alagerile precedente, Partidul Democrat al lui Plahotniuc a intrat în Parlament doar cu 19 deputați. Astazi acest partid de corupți deține majoritatea în legislativul moldovenesc. Prin șantaj și corupție stăpânește Moldova. Cum s-a întâmplat așa ceva? Cum de câteva zeci de deputați, care au fost aleși pe alte liste, au trecut la Plahotniuc? Vă spun cum: și-au vândut sufletul diavolului sau au fost șantajați. Oamenii nu l-au votat pe Plahotniuc, ei nu și-au dat consimțământul pentru ca Plahotniuc să conducă țara și el nu are acest drept, dar o face. Jefuieste, umilește și stăpânește Moldova! La fel s-a întâmplat și după scrutinul local: oamenii au ales cu totul altceva, ei au ales schimbarea și m-au votat pentru funcția de primar general al Chișinăului, dar Plahotniuc le-a furat votul fără niciun fel de scrupule, le-a încălcat drepturile esențiale și încă nu a răspuns penal pentru asta! Câti dintre noi ar alege să fie săraci? Nimeni! Dar știu sigur că ei, mafioții, oligarhii și politicienii corupti, aleg întotdeauna să fie foarte bogați. Și pentru a-și atinge scopul, sunt capabili de orice fărădelege, de orice crimă, fie aceasta și genocidul prin sărăcire cumplită a propriilor concetățeni.

- Până la alegerile din februarie au rămas zile numărate. Cum se pune problema de data aceasta, ce urmează?

- Despre rostul luptei nici măcar nu discutăm – ea este singura noastră șansă de a redresa situația din Republica Moldova. Noi nu avem alte opțiuni cu excepția celei de a merge până la capăt. Ori ei, ori noi și punctum! De această dată marele protest se dă în cabina de vot. Am iesit de multe ori în stradă, zeci, sute de mii de oameni. Acum trebuie să iesim la vot. Participarea masivă a cetățenilor la vot este marea spaimă a regimului actual. Problema se pune astfel: NOI ieșim masiv la vot, iar EI, hoții, merg la pușcărie. Fiecare Om trebuie să înțeleagă, să conștinetizeze și să manifeste un singur lucru: EU nu sunt ca EI, EU sunt împotriva LOR și îmi exprim această realitate prin votul din 24 februarie. Platforma Demnitate și Adevăr, născută de oameni în stradă, Blocul electoral ACUM nu au fost create din ambiția cuiva de a face politică, ci din necesitate stringentă de a salva țara, de a o reda Oamenilor, de a o scoate din captivitatea unui regim autoritar, banditesc, antipopular, de sorginte sovietică, mafiotă. Ceea ce aș dori să se înțeleagă în ce mă privește, să zicem, pe mine personal, este faptul că dacă Oamenii ar fi avut posibilitatea să trăiască NORMAL în Republica Moldova, eu nu aș fi existat politic, ci mi-aș fi continuat liniștit cariera de avocat, mi-aș fi văzut de familie și nu aș fi stat departe de copiii mei. Și în această stare de fapt sunt foarte mulți coechipieri de-ai mei. Ne-a unit conștiința clară a crizei și a colapsului inevitabil dacă nu stopăm ACUM dezmățul oligarhic.

- Totuși, Plahotniuc face acte de binefacere prin fundația sa și, probabil, prin aceste acțiuni câștigă destule voturi…

- Și din ce bani face Plahotniuc actele de binefacere? Nu mai are rost să vorbesc din nou despre miliardul furat, despre spălarea de bani ai mafiei rusești prin sistemele judiciar și bancar din Republica Moldova, despre atacurile raider, despre diverse scheme economice criminale, despre tot felul de firme-căpușă etc, crime pe care i le-am demascat de-a lungul timpului. Mentalitatea de genul „ei și dacă a furat, dar măcar dă și la alții” nu este mentalitatea generală a Oamenilor, este specifică doar celor câteva sute de persoane care se bucură de pomeni electorale considerându-le manifestare a grijii ce le-o poartă Plahotniuc sau Șor. Oamenii înțeleg din ce în ce mai bine că Plahotniuc nu a DAT, ci a LUAT și continuă s-o facă. Pomenile elctorale nu spală păcatele regimului criminal, dimpotrivă, le scot în evidență. Plahotniuc, Șor, Dodon cred, în mizerabila lor conștiință, că omul simplu e prost și poate fi cumpărat cu 30 de arginți, cu o farfurie de „grecică cu tușonkă”. Dar noi nu suntem datori nimănui cu nimic, decât copiilor noștri pentru țara pe care le-o lăsăm. Și pentru că trebuie să le lăsăm o țară în care să-și dorească să trăiască, trebuie să ieșim la vot. Masiv. Această guvernare trebuie să plece, iar mulți dintre exponenții ei trebuie să plece direct la pușcărie. Ei nu trebuie lăsați în continuare „să aibă grijă” de noi, acest privelegiu trebuie să li se interzică! Este cel mai mincinos slogan din câte am auzit: de câte ori în zece ani de guvernare s-a manifestat „grija” PD-ului față de popor? Numai exemplul cu drumurile dezastruoase, în care s-au băgat bani incredibili, cât face! Absolut toate aceste așa-zise drumuri sunt acum în stare jalnică, cu stratul de asfalt spălat de zăpezile topite, cu găuri una în alta, imposibil de practicat! Dar cât tam-tam s-a făcut pe marginea acestor „binefaceri” ale guvernării!

- Credeți că oamenii fac diferența? Sau chiar dacă o fac, au capacitatea să lupte, să se manifeste, să se revolte?

- Da, sunt sigur că Oamenii fac diferența. Și, repet, nu e nevoie să se expună presiunilor, intimidărilor la care recurge mafia pentru a-și timora oponenții. E nevoie doar să iasă la vot de data aceasta. Să nu dispere, anume asta așteaptă bandiții. Disperare și deznădejde – ambele sunt profitabile pentru ei. Pentru asta pun presiune fără precedent pe cei activi civic, pentru asta dau pomeni electorale și organizează tot felul de concerte, chipurile gratuite. Dar OAMENII NU MĂNANCĂ CONCERTE! Până la urmă esența iese la iveală: ce au făcut Plahotniuc si PD pentru această țară? Ce au făcut Dodon și socialiștii, complicii lor, pentru Moldova? EI au furat, iar NOI am răbdat! ACUM nu mai răbdăm, de ajuns am răbdat. Alegerea e simplă pentru 24 februarie: nu există decât o singură opțiune și aceasta e Blocul electoral ACUM. Voturile risipite altor concurenți electorali, partide sau candidați pretinși indeprendenți, sunt voturi date lui Plahotniuc. Acesta e un adevăr de care trebuie să fim conștienți. ACUM, cu oameni liberi și independenți, este singura alternativă regimului actual. Așa stau lucrurile, oricât am dori să fie altfel.

- Totuși, în democrație există alternative, fiecare e în drept să aleagă ceea ce consideră mai potrivit pentru el. Și pentru alegerile din 24 februarie lista jucătorilor electorali e destul de lungă…

- Da, aveți dreptate: într-un sistem democratic nu poate fi îngrădit dreptul la libera alegere. Numai că, subliniez, când vorbim despre Republica Moldova nu mai vorbim despre un sistem democratic. Vorbim despre dictatură. Iar pentru a aboli acest regim, Oamenii trebuie să se unească într-o singură forță, așa cum am făcut noi: Platforma DA, PAS, societatea civilă. Numai așa vom putea contracara ceea ce ni se pregătește în cazul în care Plahotniuc va fi lăsat să guverneze aici în continuare. Moldova nu va mai putea suporta alți patru ani de regim mafiot, pur și simplu nu mai are resurse. Schimbarea fundamentală a clasei politice este iminentă dacă vrem să dăinuiască țara aceasta. Mafia trebuie înlocuită de urgență! Cu oameni școliți, merituoși, onești și la locul potrivit. E nevoie să eliberăm justiția, să o purificăm, dacă vreți, de toate elementele corupte și compromise, trebuie să fie evaluate averile judecătorilor, procurorilor, a protectorilor lor politici în raport cu veniturile oficiale și să fie confiscate cele dobândite fraudulos. Abia când vom avea un sistem judiciar independent, vom putea respira mai ușor și vom putea continua reformele. Știți despre ce este în esență 24 februarie? Despre asta: NOI ieșim la vot, EI merg la pușcărie.

- Și un mesaj de încheiere a acestui scurt interviu?

- Mesajul meu este simplu: nu vă temeți, oameni buni, să votați: în cabina de vot nu vă vede nimeni! Ieșiți din case, mergeți să votați și votați cu tot sufletul. Nu din frică, nu pentru că vi s-au oferit 100-200 de lei, nu pentru niște pomeni electorale sau promisiuni false. Ei se tem cel mai mult de votul NOSTRU. Din acest motiv au împiedicat Diaspora să voteze! Dar ACUM haideți să votăm și pentru frații, surorile, copiii noștri din Diaspora! Atât cât pot voi merge și acolo, în Diaspora pentru a încuraja Oamenii, pentru a-i mobiliza. Săptămâna aceasta voi fi în Israel împreună cu Dorin Frăsîneanu, candidatul nostru de acolo. Oameni buni, haideți să nu-i lăsăm pe bandiți să mai aibă „grijă” de noi încă patru ani! „Grija” lor nici măcar a moarte nu seamănă, ci este mai degrabă ca o agonie chinuitoare înainte de aceasta. O agonie continuă, când nici nu mori, nici nu trăiești. Trebuie să-i punem capăt! Trebuie să avem în Moldova justiție liberă și stat de drept, altfel nu se poate. Nu va fi ușor, nu se va întâmpla peste noapte, dar vom munci și reuși, le vom avea.

- Vă mulțumesc, dle Andrei Năstase!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: