image
Sursa foto: jurnal.md

„Vizita lui Erdogan marchează o nouă etapă nefericită pentru RM: Țara noastră este izolată de lumea democratică”

În Republica Moldova nu mai vine nimeni în afară de lideri ai regimurilor autoritare, iar vizita președintelui turc marchează o nouă etapă, nefericită, pentru țara noastră. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

„Acum țara noastră plătește pentru ifosele lui Igor Dodon, pentru că dacă dânsul nu vroia să aibă o președinție în lux, probabil nu ajungea cu mâna întinsă la Erdogan. Or, este rușinos ca un președinte să meargă la altul să se roage de un cuib în care să se simtă împărat. Și iată pentru aceste ifose plătim atât de mult. RM suferă groaznic și nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că vin investiții din Turcia. Pe naiba! Prin aceste companii se întorc banii furați din RM. Asistăm la un truc între autoritățile RM și cele ale Turciei. La mijloc stau ifosele lui Igor Dodon, care a vrut să aibă un palat. RM este izolată de lumea democratică. Singurii oameni care mai vin în RM sunt regimuri autoritare. Belarus, Turcia, vor veni țări asiatice, ăsta e mediul în care acești oameni ne târâie cu forța. RM nu mai este pe lista priorităților UE și a americanilor”, a declarat jurnalistul Ion Terguță.

Și fostul ambasador al RM la ONU și la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, a menționat că „vizita lui Erdogan marchează o nouă etapă în istoria Moldovei, o etapă nu prea fericită”. „Dacă alegerile se vor petrece în formula pe care și-o dorește Plahotniuc și pe care a adoptat-o împreună că socialiștii, atunci vom avea majoritate formată din PD și PSRM și relații cu lumea civilizată vom avea foarte puține, protocolare, dar mai mult cu alte zone care ne înconjoară”, a adăugat Alexei Tulbure.

De cealaltă parte, socialistul Grigore Novac susține că vizita lui Erdogan nu va schimba nimic. „Eu pun pariu că n-o să fie nicio schimbare geopolitică nici în stânga nici în dreapta. Erdogan vine și pleacă. Să spunem că o să fie nu știu ce pericole... Tot o să fim la etapa ceea la care ne-au adus și Filat, și democrații, și Ghimpu. Politic n-o să ne mișcăm nici în stânga nici dreapta”, a spus deputatul socialist.

„Problema nu e că vine Erdogan, ci că în RM nu mai vine nimeni în afară de lideri autoritari. Și asta pentru că în RM democrația a degradat într-un hal fără hal”, a menționat Ion Terguță.

În altă ordine de idei, jurnalistul s-a referit la paralizarea a zeci de străzi din capitală în timpul vizitei. „Eu mă îndoiesc că Erdogan va ajunge pe strada Șciusev, de exemplu. Atunci de ce să blochezi atât de multe străzi? Evident, pentru a ține la distanță și cât mai mare toți eventualii protestatari. Pentru că aceasta nu convine, în primul rând, liderului autoritar turc, dar nici autorităților RM, care vor să pară și ele foarte stăpâne pe situație”, a punctat Terguță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: