image
Sursa foto: captură video

Ieri s-au împlinit 35 de ani de la Maradona show: ”Mâna lui Dumnezeu” și ”Golul secolului”

Ieri s-au împlinit 35 de ani de la unul din cele mai memorabile meciuri de fotbal din istorie - este vorba de Anglia - Argentina de la Cupa Mondială din 1986.

A fost ziua în care a strălucit Diego Armando Maradona, cel care a înscris un gol cu mâna, celebra ”Mână a lui Dumnezeu”, și apoi un alt gol care va fi desemnat ”Golul Secolului”.

”Pe jumătate înger, pe jumătate demon”, a titrat atunci cotidianul L'Équipe.

Au fost momente de geniu pe Estadio Azteca, iar acestea s-au petrecut în intervalul dintre minutele 51 și 55 ale partidei, în momentul în care englezii conduceau cu 1-0 prin reușita lui Gary Lineker.

Primul gol a venit când Maradona și portarul Peter Shilton au sărit la un duel aerian, iar argentinianul a reușit să devieze mingea în plasă cu mâna, gol validat de centralul tunisian Ali Bin Nasser în pofida protestelor englezilor.

Apoi, Diego Maradona a primit o minge chiar la mijlocul terenului, dar în jumătatea proprie, a reușit câteva piruete și fente care au sfidat legile fizicii, dar și tacklingurile fundașilor adverși.

A fost o cursă de 60 de metri în care i-a înșirat pe Peter Beardsley, Peter Reid, Terry Butcher, Terry Fenwick, Peter Shilton și din nou Butcher. Un gol care a intrat în legendă și grație comentatorului argentinian Victor Hugo Morales.

”Un geniu, un geniu, un geniu! Goool! Mă iertați,îmi vine să plâng! Trăiască fotbalul! Ce gol, ce fază memorabilă! Cel mai mare gol al tuturor timpurilor! De pe ce planetă ai venit, butoiașule cosmic?”, sunt câteva dintre frazele rostite atunci.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: