image
Sursa foto: presedinte.md

Dodon singur și-a propus indemnizație de jumătate de milion de lei?

O indemnizație unică de 560.000 de lei pentru președintele Igor Dodon și consilierii acestuia a fost inclusă în proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2020, la capitolul „măsuri de politici acceptate suplimentar la linia de bază”. Igor Dodon va ridica după expirarea mandatului de președinte 560.000 de lei, echivalentul pensiilor a circa 518.000 de pensionari. Mai mulți deputați se arată indignați de inițiativa șefului statului și anunță că nu vor susține proiectul de lege în lectură finală.

O astfel de indemnizație nu a mai fost până acum în Republica Moldova. În ultimii trei ani, a crescut și valoarea cheltuielilor Președinției – de la 17 milioane de lei în 2016 la 35 milioane în 2020.

În cadrul declarațiilor de presă facute luni, 16 decembrie, șeful statului a argumentat că banii sunt pentru întreținerea clădirii renovate a instituției. „Este vorba de trecerea în sediul nou și cheltuielile suplimentare pentru întreținerea edificiului care nu existau anterior sau erau pentru alte instituții. Nu avem creșteri la întreținerea angajaților sau președintelui”, a precizat Igor Dodon.

Știrea despre indemnizația unică pentru președinte și consilierii acestuia a provocat reacții ale reprezentaților societății civile. Oamenii sunt revoltați că mulți dintre pensionari supraviețuiesc lunar cu o pensie minimă de 1079 de lei.

Guvernul tace, iar unii deputați se revoltă

Plățile sociale, inclusiv indemnizațiile, sunt plătite din bugetul de stat prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări Sociale. Am întrebat reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale despre inițiativa cu pricina, însă serviciului de presă al instituției a refuzat să ne răspundă, motivând că nu ține de competența sa acest lucru.

„Ministerul Finanțelor ar putea să vă răspundă”, ne-a recomandat Cristina Stratulat, angajată a serviciului de presă.

La rândul său, Adrian Platon, responsabil de comunicare cu presa la Ministerului Finanțelor, ne-a solicitat să îi transmitem întrebările pe e-mail, marți, 17 decembrie. Iar miercuri ne-a spus la telefon că solicitarea este „în proces de lucru” și că vor încerca, pe parcursul zilei de 18 decembrie, să vină cu un răspuns. În cele din urmă, nu am mai primit niciun răspuns.

Solicitați de JURNAL de Chișinău, mai mulți deputați din actualul Parlament au precizat că nu vor vota pentru această inițiativă. Deputatul neafiliat Octavian Țîcu ne-a declarat: „Eu nu votez legile socialiștilor”. În timp ce Sergiu Litvinenco, deputat din Blocul ACUM, a menționat: „Nu vom susține acestă inițiativă.”

Grigore Novac: „Eu, din câte cunosc, este inițiativa președintelui”

Deoarece nimeni din cadrul Guvernului nu ne-a spus de unde vine inițiativa cu indemnizația unică pentru șeful statului, l-am solicitat pe deputatul socialist Grigore Novac, care ne-a comunicat: „Eu, din câte cunosc, este inițiativa președintelui ca aceste surse financiare să fie redirecționate spre un obiectiv social”, a menționat Novac.

La rândul său, deputatul blocului ACUM, Iurie Reniță, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că încă nu a degradat atât de mult ca să îl voteze pe Dodon și inițiativa privind indemnizația de jumătate de milion de lei.

Și Deputata Maria Ciobanu din fracțiunea ACUM susține că nu va susține acest proiect. „PSRM are majoritatea împreună cu PDM. Firește, nu vom susține, dar acest lucru nu schimbă nimic. Ei vor vota”, a explicat parlamentara.

Am încercat să luăm opinia și deputaților democrați Sergiu Sârbu și Monica Babuc, dar nu ne-au răspuns la telefon, după cum ne ne-a răspuns nici premierul Ion Chicu.

Ion Tăbârță: „Nu este normală o astfel de practică într-un stat sărac”

Fosta prim-ministră Maia Sandu s-a arătat revoltată de faptul că șeful statului va primi o indemnizație unică, precizând că nu a primit niciun leu când a plecat de la șefia Guvernului.

„I-am rugat pe colegii mei din Parlament să pregătească propuneri și să elimine această prevedere. Într-o țară săracă să se plătească așa bani nu știu pentru ce!...”, a comentat Maia Sandu.

Observatorul politic Ion Tăbârță a declarat pentru JURNAL de Chișinău că societatea civilă, partidele de opoziție, proeuropene, ar trebui să insiste foarte mult pe acest subiect.

„Trebuie să arate societății că așa-numiții socialiști nu se gândesc la problemele oamenilor.”

„O astfel de indemnizație ar trebui să vină de la ruși, din partea bugetului Federației Ruse. Așa ar fi mai clar pentru ce anume. Dar dacă e să fim serioși, desigur că nu este normală o astfel de practică într-un stat sărac precum e Moldova, stat cu numeroase probleme social-economice, cu mari probleme de acoperire a cheltuielilor din buget.”

„Acești bani ar trebui să fie îndreptați spre necesitățile populației cu venituri mizere. În mod cert, acești oameni au nevoie de mai mulți bani decât președintele și consilierii săi”, a opinat Tăbârță.

Indemnizația pentru președinte, cât pensia minimă lunară a 518.000 de pensionari

Începând cu 1 aprilie 2019, pensiile au fost indexate cu 5,3 la sută. Cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă constituie 1079 de lei.

Un calcul elementar arată că indemnizația unică a președintelui de 560.000 de lei valorează cât pensia lunară a circa 518.000 de pensionari.

docdoc

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: