image
Sursa foto: Jurnal.md

Filat vrea să depună depoziții la Comisia de anchetă pentru investigarea fraudei bancare

Fostul premier Vladimir Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare, vrea să depună depoziții la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea fraudei bancare.

„Mă adresez președintelui Comisiei pentru elucidarea fraudei bancare. Sunt la dispoziția Comisiei pentru a oferi informațiile pe care le dețin și pentru a răspunde la întrebările care sunt de interes”, s-a adresat Filat către Alexandru Slusari. președintele comisiei.

Mesajul a fost plasat pe Facebook prin intermediul avocaților. În opinia lui Filat, noul Guvern „va reuși să ofere oamenilor ceea ce așteaptă de atâta și atâta timp. Un Stat care oferă cetățenilor libertate, democrație și bunăstare”.

„În acest context, modificările legislative și crearea comisiilor speciale sunt necesare pentru a îndeplini voința poporului. Dar... Vă rog să nu repetați experiențele proaste din trecut, au fost spuse și declarate problemele, au fost comisii și comisii, dar fără rezultat...”, se mai arată în mesajul lui Filat.

În opinia fostului premier, „toate speculațiile Partidului Democrat aflat în ”opoziție”, ce țin de încălcarea principiilor democratice, sunt cel puțin hilare, având în vedere modul în care a înțeles acest partid să guverneze țara în ultimii 3 ani și jumătate”.

„Atunci când vom citi Avizul Comisiei de la Veneția vom avea confirmarea incontestabilă că acest partid a fost aproape să uzurpeze puterea în stat. Avem Declarația Parlamentului Republicii Moldova care recunoaște caracterul captiv al instituțiilor statului și necesitatea scoaterii statului din captivitate. Această Declarație exprimă voința poporului prin aleșii săi în Parlament și implementarea angajamentelor asumate pentru restabilirea supremației legii și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor este obligatorie”, mai spune Filat.

„Dacă reușeam să-l demit și pe Procurorul General de atunci Zubco, dar și pe fostul guvernator Drăguțan sunt sigur că nu ajungeam la frauda bancară, evitam tragedia din Pădurea Domnească și multe alte lucruri rele care s-au întâmplat în acest stat”, se încheie mesajul fostului premier.

Parlamentul Republicii Moldova a constituit, pe 10 iunie, cu majoritate de voturi, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Comisia are la dispoziție un termen de trei luni, timp în care vor fi audiate părțile și persoanele implicate. Membrii comisiei vor avea acces la raportul complet Kroll 2. Președintele comisiei a fost ales Alexandru Slusari, vicepreședinte - Vladimir Golovatiuc, secretar - Lilian Carp.

Noutăţile partenerilor

comentarii: