image
Sursa foto: Profimedia Images

Rusia spune că Lituania a impus „blocada” Kaliningradului „la ordinul Casei Albe”

Ministerul rus de Externe a dat vina pe SUA pentru interdicția impusă de Lituania asupra tranzitului de mărfuri sancționate de UE, care a blocat transportul acestor produse din restul Rusiei înspre exclava Kaliningrad și a sporit tensiunile deja ridicate dintre Moscova și Occident, informează Reuters.

„Așa numitul „Occident colectiv”, la ordinul explicit al Casei Albe, a impus o interdicție a tranzitului feroviar pentru o gamă extinsă de bunuri înspre regiunea Kaliningrad”, a transmis vineri Ministerul de Externe al Rusiei.

Rușii au spus că măsura impusă de Lituania face parte dintr-un tipar „de acțiuni tot mai ostile din partea americanilor” împotriva Rusiei, transmite Digi24.

Lituania a început de sâmbăta trecută să blocheze tranzitul de mărfuri rusești care fac subiectul sancțiunilor impuse de UE. Moscova a condamnat această decizie, pe care a numit-o „blocadă”, și a promis că va oferi un răspuns dur.

Vilnius a spus că este pregătită pentru situația în care Rusia va deconecta Lituania de la rețeaua electrică din regiune.

Oficialii ruși au estimat că interdicția va opri între 30 și 50% din traficul de mărfuri, dar au spus că acestea pot fi transportate și pe calea apei prin Marea Baltică.

Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a spus miercuri că afirmația Rusiei despre „blocada” Kaliningradului este una falsă. Simonyte a spus că transportul pasagerilor continuă fără întreruperi, iar mărfurile afectate de interdicție reprezintă doar 1% din totalul tranzitului feroviar din Rusia.

Moscova a mai spus vineri că refuzul Washingtonului de a permite unui avion rusesc să aterizeze în SUA pentru a lua niște diplomați ruși arată faptul că solicitările americanilor pentru continuarea dialogului cu Rusia nu sunt adevărate.

Din cauza deteriorării relațiilor, Rusia a spus că este „imposibil” ca negocierile cu americanii în privința mai multor probleme bilaterale să continue în viitorul apropiat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: