image
Sursa foto: USA Today

ALEGERI în SUA: Democrații preiau controlul în Camera Reprezentanților, iar republicanii îşi menţin majoritatea în Senat

Republicanii preşedintelui Donald Trump urmează să-şi păstreze controlul asupra Senatului, iar democraţii se îndreaptă spre obţinerea controlului asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat de marţi, arată proiecţiile, transmite BBC News.

Şi proiecţii Fox News şi ale altor publicaţii americane confirmă că democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat, Reuters văzând rezultatul ca fiind o lovitură dură aplicată preşedintelui Donald Trump, scrie News.ro.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat pe Twitter „un mare succes” , deşi Partidul Democrat a câştigat o majoritate în Camera Reprezentanţilor în alegerile de la jumătatea mandatului.

Trump anunţă un „mare succes” pe Twitter, deşi democraţii au câştigat Camera Reprezentanţilor

„Un mare succes în această seară. Mulţumesc tuturor!”, a scris Trump pe contul său de Twitter.

Conform ultimelor rezultate preliminare, Partidul Democrat a preluat 25 de locuri de la republicani în Camera Reprezentanţilor. Astfel, democraţii şi-au asigurat majoritatea, ei având nevoie de cel puţin 23 de locuri noi.

În Senat, republicanii îşi vor menţine majoritatea, având deja asigurate 51 de locuri din totalul de 100.

Republicanii menţin controlul în Senat

Republicanii îşi menţin controlul asupra camerei superioare a Congresului, în urma unor victorii în state-cheie precum Indiana, Texas şi North Dakota.

Însă democraţii sunt pe cale să obţină controlul în Camera Reprezentanţilor, ceea ce va reprezenta o lovitură la adresa agendei preşedintelui.

Numele lui Trump nu apare pe vreun buletin de vot, însă scrutinul de marţi este considerat un referendum asupra polarizării provocate de locatarul Casei Albe.

Democraţii preiau, după opt ani, controlul în Camera Reprezentanţilor - proiecţii

Aceasta nu este o surpriză, în contextul în care Partidul Democrat era creditat în sondaje, înaintea scrutinului, cu o victorie în Camera inferioară a Congresului.

Republicanii lui Trump sunt creditaţi, în schimb, cu o victorie în Senat, asupra căruia îşi păstrează controlul.

Alte publicaţii preconizează că rezultatul alegerilor la Camera Reprezentanţilor arată că democraţii se îndreaptă către o victorie şi apreciază că este prea devreme să anunţe o victorie.

Potrivit CBS News, democraţii urmează să fie majoritari în Cameră după opt ani, scrie BBC News.

Acest lucru înseamnă că ei vor putea să lanseze noi investigaţii în cadrul comisiilor camerei reprezentanţilor, să blocheze proiecte de lege republicane şi să lanseze ideea unei suspendări a preşedintelui Donald trump în vederea inculpării - impeachment - care necesită o majoritate simplă în Camera Reprezentanţilor.

Democratul Andrew Gillum, care spera să devină primul guvernator de culoare al Floridei, îşi recunoaşte înfrângerea

Democratul Adrew Gillum şi-a recunoscut înfrângerea în faţa adversarului său republican Ron DeSantis, la postul de guvernator al Floridei, în alegerile de la jumătate de mandat.

”Recunoaştem că nu am învins în această (marţi) seara”, a declarat primarul din Tallahassee, capitala statului, în faţa susţinătorilor săi.

Adrew Gillum, în vârstă de 39 de ani, spera să devină primul guvernator de culoare al "Sunshine State".

Candidata transsexuală democrată Christine Hallquist, învinsă de guvernatorul republican în exerciţiu Phil Scott în Vermont

Democrata Christine Hallquist a fost înfrântă marţi în statul Vermont de către guvernatorul în exerciţiu Phil Scott, un republican moderat, potrivit posturilor ABC şi Fox News.

Christine Hallquist, în vârstă de 62 de ani, o ingineră şi activistă de mediu care încă se mai numea Dave în 2015, spera să intre în istorie.

Alegerea sa ar fi reprezentat o speranţă pentru numeroşii membri ai comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), într-o perioadă în care persoanele transsexuale se simt extrem de ameninţate de administraţia lui Donald Trump.

Mitt Romney, ales în Senat

Fostul candidat conservator la preşedinţia americană Mitt Romney a fost ales marţi în Senat, o întoarcere în politică care-i permite să-l critice pe locatarul Casei Albe de la Washington.

”Mă angajez să vă reprezint cu demnitate, integritate şi într-un mod care să vă facă mândri”, le-a transmis alegătorilor săi, pe Twitter, Mitt Romney, în vârstă de 71 de ani.

Republicanul l-a învins pe demicratul Jenny Wilson în statul Utah, unde se află o importantă populaţie de confesiune mormonă, ca el, şi care nu a mai trimis un democrat în Senat de 40 de ani.

Senatorul republican Ted Cruz, reales în Texas

Senatorul Ted Cruz din Texas a fost reales marţi, în alegerile de la jumătate de mandat, oferind o victorie importantă Partidului Republican, în urma unei curse strânse cu tânărul democrat Beto O'Rourke, potrivit presei americane, relatează AFP.

Potrivit estimărilor posturilor ABC şi NBC, Ted Cruz nu mai poate fi întrecut de adversarul său, în vârstă de peste 40de ani, considerat o stea în ascensiune în partidul Democrat.

Victoria sa anunţată le permite republicanilor să păstreze un mandat crucial în păstrarea majorităţii în Senat.

Sharice Davids, prima amerindiană aleasă în Congres

O democrată din Kansas, Sharice Davids, devine prima amerindiană aleasă în Congres în urma alegerilor de la jumătate de mandat.

O promotoare entuziastă a artelor marţiale, care îşi recunoaşte orientarea homosexuală, ea a obţinut o victorie într-o regiune conservatoare, în faţa republicanului Kevin Yoder.

Sharice Davids, în vârstă de 38 de ani, crescută de o mamă celibatară care a făcut parte din armată, este absolventă a unui institut pentru funcţionari publici şi a făcut parte, timp de un an, la Washington, din administraţia lui Barack Obama.

Ea este una dintre democraţii care le-au smuls republicanilor mandate în Camera Reprezentanţilor.

Alexandra Ocasio-Cortez, cea mai tânără persoană aleasă în Congres

Tânăra hispanică Alexandra Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani, devine cea mai tânără aleasă în Congresul american, în urma alegerilor de la jumătate de mandat - după ce a obţinut, în iunie, o victorie-surpriză în alegeri primare democrate în faţa unui ”greu” în Congres, Joe Crowley -, învingându-l pe adversarul său republican Anthony Pappas, în vârstă de 72 de ani, într-o circumscripţie newyorkeză, în Queens şi Bronx, cucerită de democraţi.

Originară din Bronx, această fostă ospătăriţă, care a făcut voluntariat în campania prezidenţială a senatorului Bernie Sanders, a promis să fie purtătoarea de cuvânt a ”oamenilor mici” în Congres.

Ea intenţionează să apere cauze susţinute de aripa stângă a Partidului Democrat precum o asigurare de sănătate universală, gratuitatea universităţilor publice şi dreptul la locuinţe accesibile ca preţ.

Tânăra a făcut campanie respingând orice contribuţie din partea unor mari donatori democraţi şi întreprinderi mari, care se fac vinovate, în opinia sa, de faptul că au renunţat la preocupări cu privire la clasele mijlocii.

Ea a povestit în mod repetat cum îşi însoţea - pe când era copil - mama portoricană, care făcea curăţenie în case, şi cum au părăsit părinţii săi cartierul Bronx şi s-au instalat la periferia liniştită a New Yorkului, pentru ca ea să poată frecventa şcoli mai bune.

Victoria sa în alegerile primare a dat speranţe altor mulţi candidaţi de stânga din Partidul Democrat - mai ales unor femei şi reprezentanţi ai minorităţilor, care speră să-i calce pe urme.

Bernie Sanders, reales senator în Vermont

Fostul candidat în alegerile primare democrate din 2016 Bernie Sanders, care a pierdut în faţa lui Hillary Clinton, a fost reales senator în statul Vermont, cu 62,5% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor difuzate de mai multe publicaţii americane, relatează AFP.

Un senator independent, Sanders a candidat în alegerile primare democrate din 2016 împotriva lui Hillary Clinton şi a atras multe voturi, mai ales din partea tinerilor.

Bernie Sanders, un reprezentant al stângii americane, este un critic dur şi frecvent al preşedintelui american Donald Trump.

Un apărător aprig al asigurării de sănătate universale, numele său este evocat cu regularitate între eventualii contracandidaţi ai lui Donald Trump.

Două femei musulmane, democrate, alese pentru prima oară în Congres

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib au devenit primele două femei de confesiune musulmană alese în Congresul american în urma alegerilor de la jumătate de mandat, relatează Le Figaro.

Cele două candidate democrate din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au fost alese în Camera Reprezentanţilor.

”Am reuşit împreună. Mulţumesc”, a scris într-un mesaj pe Twitter Ilhan Omar, o refugiată somaleză.

Ea i-a transmis, apoi, lui Rashida Tlaib, născută la Detroit, ai cărei părinţi sunt imigranţi palestinieni, ”abia aştept să îmi exercit mandatul împreună cu tine, inchallah”.

Un guvernator gay, democratul Jared Polis, ales pentru prima oară în SUA

Statul Colorado (vest) a ales un guvernator care îşi asumă în mod public orientarea homosexuală, în alegerile de la jumătate de mandat, democratul Jared Polis, o premieră în Statele Unite.

Jared Polis, ales în Camera Reprezentanţilor din 2008, l-a înfrânt pe republicanul Walker Stapleton.

În 2015, Kate Brown a devenit prima guvernatoare bisexuală, aleasă în Oregon.

Alt guvernator, Jim McGreevey, din New Jersey, şi-a dezvăluit orientarea homosexuală, după care a demisionat în 2004.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: