image
Sursa foto: AP

UE, despre alegerile din RM: Sunt indicii puternice de cumpărare a voturilor; Urmărim evoluțiile postelectorale

Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania și Ziua alegerilor, și va continua să urmărească în întregime evoluțiile postelectorale, pentru evaluarea impactului său asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova.

Este declarația purtătorului de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Maja Kocijancic, privind alegerile parlamentare din Republica Moldova.

„UE se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă ce se află în centrul Acordului de Asociere RM-UE, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului”, se spune în declarație.

Conform concluziilor preliminare ale Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, alegerile au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, în special „afirmații de presiune asupra angajaților publici, indicii puternice de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor de stat”.

„Misiunea a menționat, de asemenea, că „controlul și asumarea de către mass-media de către actorii politici au limitat gama de puncte de vedere prezentate alegătorilor". Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare a alegerilor OSCE/ODIHR ar trebui abordate la următoarele scrutine”, se arată în declarație.

Maja Kocijancic a adăugat că Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania și ziua alegerilor, și va continua să urmărească în întregime evoluțiile postelectorale, pentru evaluarea impactului său asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova.

„Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale”, se spune în comunicat.

Acestea au fost primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt. Desfășurarea lor a confirmat necesitatea de a aborda recomandările Consiliului și de a continua eforturile de aliniere a legislației electorale și a implementării acesteia la standardele internaționale, adaugă purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate

„Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova. În acest spirit, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă care se află în centrul Acordului de Asociere RM-UE, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului. Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova asupra principiului condiționalității și respectului pentru statul de drept și standardele democratice”, se mai spune în declarație.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: