image
Sursa foto: Jurnal.md

1 decembrie - Ziua Națională a României, marcată anul acesta discret, fără defilare la Arcul de Triumf

Sărbătorile publice au fost anulate anul acesta, de Ziua Națională a României. Nu mai au loc petreceri, nu mai au loc defilări. Până și paradă de la Arcul de Triumf din București a fost redusă la o ceremonie la care vor participa doar câțiva oficiali ai statului, transmite Digi24.

Ziua Naţională a României este serbată pe 1 Decembrie din 1990, în cinstea Marii Uniri a Principatelor Române. Anterior, fusese stabilită de comunişti pe 23 August, când se sărbătorea eliberarea ţării de sub ocupaţia fascistă. Înainte de comunişti, era sărbătorită pe 10 mai, ziua venirii în ţară a Regelui Carol I.

1 Decembrie 1918 marchează momentul în care, la Alba Iulia, se împlinea idealul naţional al românilor: Marea Unire. Ziua Naţională este marcată îndeosebi prin parade militară şi defilări.

Parada de 1 Decembrie de la București a fost întotdeauna momentul când zeci de militari și angajați de la Ministerul de Interne și Penitenciare din România au defilat pe sub Arcul de Triumf. La asta se adăugau tehnică militară și autospecialele.  

În fiecare an trotuarele se umpleau de oameni. Totul se transforma într-o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului și toți se simțeau români de Ziua Națională. De data aceasta, atât oamenii, cât și cei care defilau vor sta acasă.

Ecaterina Diaconu face parte din Garda de Onoare din București. Spune că momentul trecerii pe sub monument este plin de emoţie.

 "Este foarte important să participi la 1 Decembrie, pentru că vine ca o încununare a unui an de activitate. Este un sentiment deosebit".

Anul acesta militarii spun că ajută patria stând acasă de Ziua Națională.

Costinel Naidinoiu, căpitan la Poliția Militară: "Nu este un sentiment de bucurie, ci mai degrabă de datorie față de societatea din care facem parte, față de familiile lor și față de toți oamenii din țară".

Rozsa Sándor, de la Brigada 2 Vânători de Munte: "Sufletește voi trece pe sub Arcul de Triumf și anul acesta".

Constantin Sergiu Gabriel, locotenent la Brigada 2 Vânători de Munte: Inițial am fost puțin dezamăgit, dar am înțeles care au fost factorii care au dus la anularea paradei de anul acesta.

Militarii, jandarmii, pompierii și polițiștii privesc de acasă evenimentele restrânse organizate de 1 Decembrie. Toți spun că românii ar trebui să își mute atenția anul acesta către medicii care luptă pe frontul pandemiei.

Ceremonia oficială organizată de Ministerul Apărării Naționale de 1 Decembrie, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, nu va fi un eveniment deschis publicului. La ceremonia care va începe la ora 11.00 vor participa aproximativ 150 de militari.

„Pe timpul ceremoniei se va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc și a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar președintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori și va susține o alocuțiune”, a anunțat MApN.

Ceremonia va putea fi urmărită și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale a României.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai armatei vor participa la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din România, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: