image
Sursa foto: captură video

Direcţia 5 a INI a fost DESFIINȚATĂ; Năstase: „Era instrumentul de filare a celor care se opuneau regimului”

Direcţia Nr.5 al Inspectoratului Naţional de investigaţii a fost desființată. Ministrul de Interne Andrei Năstase a semnat astăzi un ordin în acest sens. „Poliția politică din RM a fost desființată, un capitol rușinos în istoria acestei instituții se încheie odată și pentru totdeauna. De aici înainte toate structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne trebuie să lucreze doar pentru oameni”, a spus Andrei Năstase.

Totodată, Andrei Năstase a transmis și un semnal către „ultimele bastionale ale fostului regim”.

„Vreau să transmit un semnal către ultimele bastioane ale vechiului regim: „Ve-ți avea aceeași soarta ca și această direcție de poliție politică, pentru că nimeni care lucrează împotriva oamenilor nu poate rămâne nepedepsit” . De asemenea fac apel la ce a mai rămas din onoarea procurorilor să răspundă demersului meu cu privire la interceptarea și filarea unor oameni nevinovați. Încetați să mai acoperiți abuzurile din trecut”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unui briefing de presă.

Năstase a mai spus că în țara noastră oricine lucra pentru democrație, pluralism sau justiție era tratat ca un dușman al poporului ce trebuia persecutat și lichidat.

„În urma unor investigații jurnalistice a fost dezvăluită o amplă operațiune de interceptări și filare a unor activiști civici, jurnaliști și oameni simpli. Un regim criminal ne-a făcut să ne deprindem cu frica, să ne uităm în jur când avem o părere. Am făcut un demers către Harunjen în care îi solicitam să dispună efectuarea unor investugații ample cu privire la respectarea de către procurori a drepturilor persoanelor interceptate, de a fi informate despre supunearea la aceste măsuri speciale de investigații”, a mai afirmat Andrei Năstase.

Năstase a mai spus că: „Direcția NR.5 era instrumentul de urmărire interceptare și filarea a celor care îndrăzneau să se opună bandei de infractori care se aflau la putere”.

În perioada 1 ianuarie 2017 - 8 iulie 2019 angajați din cadrul Direcției NR.5 au efectuat peste 28.958 de operațiuni de prelucrarea datelor cu caracter personal.

Evenimentul poate fi urmărit aici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: