image
Sursa foto: privesc.eu

Dezbatere la București privind situația din RM: „Niciodată amestecul de teamă, frustrare și furie n-a fost atât de pregnant”

Fundația Universitară a Mării Negre a organizat astăzi la București o dezbatere cu tema „De la furtul miliardului, la furtul alegerilor - 25 ianuarie, debutul campaniei electorale în Republica Moldova”. Liderii opoziției proeuropene și antioligarhice, Maia Sandu și Andrei Năstase, au vorbit despre dificultățile la care sunt supuși și consideră că acest scrutin poate fi cu greu calificat ca liber și corect.

Copreședinții blocului electoral ACUM Platforma Da și PAS au povestit auditoriului despre realitățile din Republica Moldova și piedicile ce stau în fața lor. În același timp, Andrei Năstase a dat citirii unei declarații pentru presa din România și nemijlocit, Uniunea Europeană. Au urmat dezbateri.

Maia Sandu, copreședintă Blocul ACUM Platforma DA și PAS: „Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor se bucură de condiții foarte prielnice, cel puțin asta s-a întâmplat în campania pre-electorală și bănuim că același lucru se va întâmpla și în continuare. De asemenea, este răsfățat de către autorități un alt partid politic, partidul Șor, Șor fiind personajul identificat în rapoartele companiilor de investigație drept omul care a executat frauda bancară, inclusiv condamnat în prima instanță de către instituțiile din Republica Moldova, doar că procesul judiciar a fost tergiversat la nesfârșit.”

Andrei Năstase, copreședinte Blocul ACUM Platforma DA și PAS: „Alegerile parlamentare din Republica Moldova se vor desfășura potrivit celor mai recente evenimente sub aceleași coordonate ale manipulării, războiului hibrid și dezinformării. Actuala putere formulată politic de o complicitate evidentă între Partidul Socialiștilor, apropiat intereselor Kremlinului și Partidul Democrat, o organizație oligarhică condusă la vedere de liderul de facto al Guvernului Plahotniuc Vladimir supune la presiuni inimaginabile reprezentanții opoziției înscriși în cursa electorală, jurnaliști și activiști civici, intelectuali, artiști, judecători și procurori, funcționarii de stat aflați în desăvârșită captivitate și păturile sociale vulnerabile.”

Maia Sandu, copreședintă Blocul ACUM Platforma DA și PAS: „Se cheltuie bani enormi și coruperea alegătorului se întâmplă de foarte multe luni, există foarte multe dovezi și nicio instituție a statului nu vrea să reacționeze la sesizările pe care le facem noi sau pe care le fac cetățenii, reprezentanții organizațiilor societății civile. Resursele administrative sunt folosite masiv și în același timp se pun presiuni enorme pe toți cei care sunt angajați la stat. De cealaltă parte, partidele autentic proeuropene sunt hărțuite și sunt supuse unor atacuri fără precedent pe toate dimensiunile. Una dintre dimensiuni este propaganda și acuzațiile false.”

Andrei Năstase, copreședinte Blocul ACUM Platforma DA și PAS: „Represiunea antidemocratică a puterii oligarhice de la Chișinău a căpătat în ultimul an conotații specifice spațiul ex-sovietic, iar motto-ul formelor standardizate ale manipulării, războiului informațional hibrid și ale dezinformării în masă a fost completat cu decizia de a-mi invalida mandatul de primar ales oferit prin vot de cetățenii capitalei Moldovei, Chișinău. Regimul Plahotniuc-Dodon este responsabil de degradarea continuă și accelerată a nivelului de trai, de operațiuni ilegale de spălare a banilor mafiei rusești prin băncile moldovenești, cu sprijinul justiției controlate de Plahotniuc, de sustragerea și spălarea ilegală a peste un miliard de dolari, ceea ce constituie circa 13 la sută din PIB, de presiuni constante violente adesea la adresa celor care nu vor să se alinieze regulilor antidemocratice ale Guvernului.”

Maia Sandu, coopreședintă Blocul ACUM Platforma DA și PAS: „Aceste alegeri sunt foarte importante în măsura în care dacă nu se reușește schimbarea acestei guvernări corupte, proaste, detestate de cetățeni Republica Moldova riscă ca celelalte alegeri, până la următoarele alegeri să nu mai aibă o masă critică de oameni care împărtășesc valorile românești și valorile europene pentru că oamenii care împărtășesc aceste valori renunță să mai aștepte și aleg să plece. Noi vrem ca autoritățile de la București împreună cu oficialii europeni să ceară în continuare de la autoritățile de la Chișinău să asigure condiții pentru alegeri libere și corecte pentru că alegerile libere și corecte sunt singura șansă a noastră să mergem pe calea europeană.”

Andrei Năstase, copreședinte Blocul ACUM Platforma DA și PAS: „Același regim folosește la vedere pentru intimidarea opoziției și menținerea unui climat de teamă și teroare în toată țara structurile de forță ale statului - Procuratura, Serviciile de Informație și Securitate, Ministerul de Interne, urmăresc, înscenează dosare penale, fac arestări decise arbitrar, fabrică probe împotriva celor incomozi, supraveghează tehnic orice formă de comunicare, iar discuțiile telefonice înregistrate sunt furnizate mass-mediei controlate pentru linșare mediatică a opoziției și candidaților săi. Recentul caz al fostului ofițer de poliție, locotenent-colonel în rezervă Gheorghe Petic acum arestat în baza unor acuzații false și denunțuri mincinoase este unul de notorietate. Republica Moldova își va susține pe 24 februarie testul de maturitate ca țară istoric raportată spațiului european. Facem apel către toate instituțiile internaționale care monitorizează respectarea drepturilor omului și către mass-media românească, europeană și americană să acorde atenția cuvenită evenimentelor care se petrec astăzi la Chișinău.”

Maia Sandu, copreședintă Blocul ACUM Platforma DA și PAS: „Cel puțin 15,8 milioane de dolari din furtul bancar sunt bani care au ajuns în România. Există un șir de țări în care au ajuns banii din furtul bancar. Evident, cea mai mare parte a rămas în Republica Moldova, doar că nu vrea nimeni să investigheze aceste sume. Și noi ne întrebăm dacă poate instituțiile române au mai mult și interes să înceapă investigarea de aici, de la cele 15,8 milioane de euro fiindcă ne-ar fi de mare folos. Altfel, timp de 4 ani de zile, de la momentul descoperirii fraudei bancare autoritățile de la Chișinău, instituțiile responsabile de la Chișinău nu au recuperat niciun bănuț.”

Dan Dungaciu, președintele FUMN: „Fundația Universitară a Mării Negre își propune în această perioadă să fie un vector sau un cadru activ prezent pentru a relata sau a încerca să relateze și să faciliteze cunoașterea realităților din Republica Moldova. În realitate, în România nu se cunoaște deloc ce se întâmplă în Republica Moldova.”

Petrișor Peiu, director FUMN: „Republica Moldova va avea creștere economică reală care să-i permită convergența măcar cu Europa de Est atunci când dacă Europa de Est va crește cu trei la sută, Republica Moldova ar crește cu 7-8 la sută or acest lucru nu se poate pe modelul economic actual.”

Dan Dungaciu, președintele FUMN: „Cred că în Republica Moldova niciodată amestecul ăsta de teamă, frustrare, furie n-a fost atât de pregnant. Ăsta este și motivul pentru care autoritățile de la Chișinău sunt nesigure. Acum se tot scot toate personajele insalubre care din păcate se află în zonele de putere și care acum sunt puse să joace diverse roluri. Unul dintre acestea este să maculeze partidele de opoziție prin tot felul de asocieri dubioase cum s-au întâmplat în cazul acuzelor care s-au adus în Parlamentul Republicii Moldova. Cei doi lideri ai opoziției pot să fie acuzați de trădare de patrie oricât de paradoxal ar suna asta.”

Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române: „Noi considerăm că Basarabia, Republica Moldova, constituie un obiectiv major pentru Academia Română. Ar trebui să constituie și pentru România și sper în bună măsură constituie.”

Dan Dungaciu, președintele FUMN: „Este o sabie a lui Damocles ceea ce urmează să se întâmple la Chișinău, e o sabie a lui Damocles. Indiferent de opiniile personale, că ne place sau nu ne place cineva, este o responsabilitate pentru România pe care cred că România n-a mai avut-o de multă vreme.”

Anterior, PD și PSRM au negat că ar avea un parteneriat, iar reprezentanții autorităților de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că respectă legea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: