image
Sursa foto: Huff.ro

Republica Moldova trece la ora de vară; Când vom muta acele ceasornicului cu o oră înainte

Republica Moldova trece la ora de vară în acest sfârșit de săptămână. Astfel, pe 31 martie, în ultima duminică a lui martie, la ora 2.00, va avea loc trecerea la timpul de vară prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte.

Până în aprilie 2019, fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să comunice dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau cea de iarnă.

Republica Moldova va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană, informează Ministerul Economiei și Infrastructurii.

În 2018, Comisia Europeană o organizat o consultare publică pe acest subiect, la care 84% dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

Germania a fost, însă, prima ţară care a implementat ora de vară. Pentru prima dată, ceasurile au fost date înainte la ora 23.00, pe 30 aprilie 1916. La mijlocul Primului Război Mondial. Gândirea din spatele acestei acţiuni era de a minimiza folosirea luminii artificiale, pentru a economisi combustibilul pentru eforturile de război. Ideea a fost imediat preluată şi de Marea Britanie şi alte state, printre care şi SUA.

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state ale lumii şi afectează peste un miliard de oameni anual. Totuşi, începutul şi sfârşitul orei de vară variază de la o ţară la alta.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: