image
Sursa foto: AFP/Getty Images

Cazul „Caracal”, varianta franceză: Macron ascultă cum un jandarm refuză să acorde ajutor unei femei în pericol

Emmanuel Macron a avut parte de un moment nu prea plăcut, miercuri, când a fost martorul direct al incompetenţei şi lipsei de umanitate a unui poliţist. Evenimentul ar fi trebuit să fie o etalare în faţa preşedintelui a eficienţei noii campanii împotriva abuzului domestic lansată de guvern, însă a reuşit să arate contrariul. Emmanuel Macron a ascultat, live, alături de un operator al liniei speciale cum un poliţist refuză să acorde ajutor unei femei care se afla în pericol, relatează The Guardian.

Jandarmeria franceză a început o investigaţie, miercuri, cu privire la incident, despre care preşedintele francez a spus că „subliniază lipsa de înţelegere în legătură cu violenţa domestică”. Cel puţin 100 de femei au fost ucise în Franţa în acest an de foşti sau actuali parteneri.

Macron a putut asculta cum o femeie de 57 de ani, într-o stare evidentă de panică, a apelat linia specială pentru a reclama că soţul ei violent a ameninţat-o cu moartea, după ce timp de ani de zile a trebuit să îi îndure abuzurile, potrivit Digi24.

Femeia a sunat de la o secţie de poliţie locală şi a spus că a fugit de acasă, a depus o plângere împotriva soţului şi le-a cerut poliţiştilor să o acompanieze acasă pentru a o proteja de furia bărbatului în timp ce îşi recuperează lucrurile. Poliţiştii au refuzat.

Operatorul a asigurat-o, însă, că poliţiştii trebuie să o acompanieze pentru a o proteja pentru că se află într-un pericol clar. Operatorul a cerut apoi să vorbească cu jandarmul care a refuzat să ofere ajutor femeii. Acesta a continuat să afirme că nu poate interveni şi, neştiind că însuşi preşedintele Franţei asculta apelul, a afirmat, în mod eronat, că are nevoie de un ordin judecătoresc pentru a o acompania pe femeie.

Timp de 15 minute a încercat operatorul de la linia specială să îl convingă pe jandarm să-şi facă treaba. Între timp, Macron, vizibil înfuriat de situaţie i-a scris operatorului un mesaj pe o bucată de hârtie: „Este datoria jandarmului să o protejeze atunci când exist un risc real, cu sau fără permisiunea unui judecător”.

După încheierea apelului, vizibil înfuriat de întreaga situaţie, Macron i-a întrebat pe operatori dacă se confruntă cu astfel de situaţii des. Operatorul a confirmat că ele au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima vreme.

Caroline de Haas, activistă feministă, a spus despre incident că arată o lipsă de pregătire a angajaţilor statului: „Sper că Emmanuel Macron, acum când a fost confruntat cu realitatea zilnică a femeilor abuzate să ia iniţiativa pentru îmbunătăţirea acestei situaţii. A spus-o el însuşi, aceasta este o problemă cu pregătirea, cu poliţişti şi jandarmi care nu ştiu să acţioneze în ceea ce priveşte victimele abuzurilor domestice”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: