image
Sursa foto: Firstpost.com

Misiune istorică: Ce face robotul plasat de China pe partea nevăzută a Lunii

Roverul chinez de pe partea nevăzută a Lunii şi-a activat sistemele şi este pregătit să înceapă misiunea istorică, scrie Descopera.ro.

Roverul Jade Rabbit 2 a reuşit să stabilească o legătură cu un satelit-releu care transmite date centrului de comandă de la Beijing, potrivit agenţiei spaţiale chineze.

Radarul şi camera panoramică ale roverului au fost activate şi funcţionează în parametri normali. Roverul s-a oprit într-un loc din apropierea zonei în care nava spaţială Chang'e 4 a aselenizat săptămâna trecută, scrie Phys.

Chang'e 4, numită după zeiţa chineză a Lunii, este prima navă care a aselenizat pe partea nevăzută a satelitului nostru natural.După ce roverul s-a îndepărtat, nava spaţială a desfăşurat trei antene radio de frecvenţă joasă cu o lungime de câte cinci metri fiecare.

Cercetătorii speră că observaţiile radio de frecvenţă joasă asupra cosmosului din partea îndepărtată a Lunii - care nu se vede de pe Terra şi unde semnalele radio de la Pământ sunt blocate de Lună - vor ajuta savanţii să cunoască mai multe despre primele zile ale Sistemului Solar şi chiar despre naşterea primelor stele ale Universului.

„Atâta vreme cât nu vor fi interferenţe radio, partea nevăzută a Lunii este bună pentru astronomie cu date radio”, a precizat Avi Loeb de la Harvard University.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: