image
Sursa foto: libertatea.ro

Statul Islamic a fost înfrânt în Siria; Gruparea teroristă și-a pierdut ultimul teritoriu controlat, dar rămâne o amenințare

Forțele democratice siriene, susținute de SUA, au transmis că gruparea teroristă Statul Islamic și-a pierdut și ultimul teritoriu din Siria, ducând la sfârșit "califatului", notează BBC. 

Un purtător de cuvânt al Forțele democratice siriene a declarat că grupul ISIS a fost „înfrânt teritorial 100%”. Informația a fost făcută publică încă de vineri seară de către președintele american Donald Trump.

În cursul unei deplasări în statul american Florida, preşedintele SUA le-a prezentat jurnaliştilor două hărţi cu zonele din Siria care erau ocupate de organizaţia teroristă Stat Islamic şi care au fost eliberate. „Aici este reţeaua Stat Islamic şi asta avem acum”, a spus Trump, prezentând hărţile.

Grupul jihadist a controlat cândva 34.000 de kilometri de pământ, suprafața care se întindea pe teritoriul țărilor Siria și Irak. În ciuda faptului că au pierdut teritoriile, gruparea ISIS este încă văzut-o ca o amenințare majoră de securitate în întreaga lume. ISIS mai are câțiva luptători în centrul Siriei și a trecut subteran în Irak, unde continuă să lanseze atacuri surpriză, notează CNN, scrie libertatea.ro.

Alianța SDF condusă de kurzi și-a început atacul final asupra ISIS de la începutul lunii martie, iar militanții rămași s-au ascuns în satul Baghuz din Siria de Est. Alianța a fost nevoită să încetinească ofensiva după ce a apărut informația că există un număr mare de civili care s-a adăpostit în clădiri, corturi și tuneluri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: