În aceste condiţii, Zaev trebuie să convingă zece deputaţi din opoziţia de dreapta (VMRO-DPMNE), scrie Agerpres.

De la obţinerea independenţei republicii macedonene din fosta federaţie iugoslavă, Grecia consideră că numele 'Macedonia' nu se poate aplica decât provinciei sale nordice din jurul oraşului Salonic. Atena s-a opus constant integrării ţării balcanice în NATO şi îi blochează negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Referendumul din 30 septembrie, pe care guvernul macedonean l-a dorit consultativ, nu i-a oferit o legitimitate politică solidă premierului Zoran Zaev pentru a atrage deputaţi din opoziţie pe care ar dori să-i convingă să nu pericliteze aspiraţiile pro-europene ale ţării.

Proporţia celor care au votat „da” a fost de 90%, dar rata participării a fost de numai 37%, mult sub pragul de 50% cerut de constituţia macedoneană pentru ca rezultatul referendumului să fie validat.

În parlament nu va exista o majoritate de două treimi, să nu speraţi!, a avertizat un responsabil al VMRO-DPMNE, Trajko Veljanovski. Un alt reprezentant al partidului, Ilija Dimovski, a fost mai rezervat, afirmând că „vom vedea ce va fi, dar deputaţii VMRO-DPMNE sau majoritatea dintre ei nu susţin acordul”.

Amendamentele constituţionale ce vor fi supuse votului prevăd schimbarea numelui, dar şi afirmarea respectării integrităţii teritoriale a vecinilor şi precizarea că sprijinul adus macedonenilor din străinătate este cultural, economic şi social, nu politic.

În caz de eşec, Zoran Zaev a anunţat că va convoca imediat alegeri legislative anticipate.

Şedinţa parlamentului macedonean este prevăzută să înceapă la ora locală 11:00 (09:00 GMT).