image
Sursa foto: jurnal.md

Platon: „Dacă într-adevăr vor să-l atragă pe Plahotniuc pentru ce a comis, ei trebuie să retragă învinuirea adusă mie”

Primul dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru frauda din Banca de Economii, ar putea fi reexaminat. Avocaţii lui Platon consideră că procurorii încearcă să-i ascundă pe adevăraţii beneficiari ai furtului miliardului. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Jurnal TV, Veaceslav Platon a subliniat că are acum tabloul integral al furtului din sistemul bancar.

Platon vorbește, în interviul pentru Jurnal, atât despre jaful bancar și rolul lui Plahotniuc și Iaralov în toată schema, dar și despre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pe care-l acuză că „minte o țară întreagă”, precum și despre Iurie Leancă și scandalul legat de banii achitați pentru studiile fiului său la Londra și legătura cu Șor.

În septembrie 2019, solicitarea lui Veaceslav Platon de revizuire a cauzei a fost refuzată de procurorul de caz, Artur Lupașco, din cadrul Procuraturii Municipiului Chișinău. Platon s-a adresat în judecată, iar în ianuarie curent, ordonanța acuzatorului de stat a fost anulată.

Ei nu pot să nu-l reexamineze. Dacă nu-l vor reexamina, nu-l vor putea atrage pe Plahotniuc și pe Șor în acest episod. Pur și simplu, juridic nu va fi posibil. Ori vor avea nevoie să-l recunoască nevinovat pe Plahotniuc, să spună: băieți, el nu are nicio legătură cu furtul miliardului, e curat! Deși toți cunosc contrariul, dar și documentele dovedesc acest lucru, și să mă lase pe mine în penitenciar. Ori, dacă într-adevăr vor să-l atragă pe Plahotniuc pentru ce a comis, ei trebuie să retragă învinuirea adusă mie. O învinuire de râsul găinilor. Uimește, pur și simplu, prin faptul că în Republica Moldova absolut nimeni nu s-a implicat în acest dosar”, a declarat Platon.

Întrebat despre ce a fost întrebat în cadrul audierilor recente la Procuratura Generală, Veaceslav Platon a povestit: „Mi-au dat voie, pentru prima oară în ultimii patru ani, să vorbesc. Înțelegeți, este o victorie în Republica Moldova! Din păcate, sau poate, din fericire, sunt singurul martor în unul dintre cele mai mari episoade privind „furtul miliardului”, martor care a comunicat direct cu Plahotniuc, a analizat cu el detaliile înțelegerii privind vânzarea în favoarea lui a acțiunilor Victoriabank, dar și a altor obiecte. Martorul căruia, mie și partenerului meu, așa cum se arată în dosarul lui Șor, ne-a plătit bani furați, bani furați pentru active”.

Platon spune că a avut timp, trei ani, să analizeze de-a fir-a-păr aceste scheme și acum are tabloul integral al furtului din sistemul bancar.

„Mi-au dat voie să desenez schema, după care a avut loc furtul miliardului. Din start, procurorii și angajații Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor încercau să ducă discuția în altă direcție. La tranzacțiile rusești, la tot ce este posibil, numai nu la furtul miliardului. Am dat materiale suficiente în cadrul primei audieri, asupra cărora Procuratura Generală trebuie să se gândească serios. Procurorul general i-a întrebat pe cei de la audieri dacă ei confirmă. Aceștia nu spuneau nici da, nici ba”, a mai declarat omul de afaceri.

Veaceslav Platon a vorbit și despre cazul legat de Iurie Leancă și cele 50 de mii de dolari pentru studiile fiului său și returnate la foarte scurt timp.

La început era amuzant, acum însă e trist. E trist când domnul Morari povestește la voi în emisiune că un oarecare Vasile, el l-a rugat pe cineva, cineva a transmis și... o Doamne! Banii au venit de la firma lui Șor. E o coincidență oarecare și toți au crezut în asta, așa-i? Așa o prostie.... Fostul procuror-șef și principalul om anticorupție stă și cu o mină pe față, care nu dă de bănuit, spune minciuni întregii țări, pentru milioane de oameni”, a mai povestit acesta.

Platon s-a referit și la rolul pe care l-a avut Iurie Leancă la organizarea întâlnirilor lui Dorin Drăguțanu cu Ilan Șor.

„Drăguțanu dă mărturii în instanță. El spune că a avut întâlniri cu Ilan Șor la domnul prim-ministru, în Guvern. A fost întrebat cine a organizat aceste întâlniri. Domnul prim-ministru i-a organizat lui Drăguțanu întrevederile cu Șor. Adică, domnul premier a făcut lobby pentru Ilan Șor. I-a organizat proprietarului unei bănci, care a furat toată țara, întâlnirile cu guvernatorul Băncii Naționale și în cadrul acestora ei căutau soluția cum Ilan Șor să întoarcă niște bani înapoi în țară, iar premierul era avocatul lui Ilan Șor. Ulterior, premierul i-a scris lui Șor garanția de 9 miliarde de lei, apoi se dovedește că Ilan Șor i-a plătit 50 de mii de dolari, aceste 50 de mii sunt doar ceea ce am văzut noi. E clar că este vorba despre alte sume de bani și în altă ordine au fost date pentru cele 9 miliarde. Aici noi doar am prins aceste 50 de mii, întâmplător. Și nu există nicio structură. Toți sunt curați. Înțelegeți? Poftim dovada dintre bani și acțiuni. Directă!”, afirmă Platon.

Potrivit lui, în stenograma ședinței Guvernului, în cadrul căreia a fost dată garanția de stat, mesajul lui Dorin Recean a descris clar cum va avea loc furtul miliardului.

„Domnul Recean spune: „dacă eu știu că acest proiect va fi aprobat, mă duc la bancă, iau credit, depun în formă de depozit, trimit în offshore”. Domnul Recean, intuitiv, simplu a descris schema furtului din Banca de Economii, care ei au realizat-o în acel moment. Fiind exclus acest fapt, proiectul a fost aprobat și au mers mai departe. Ce mai trebuie? Toate aceste informații le deține procuratura, doar că nu știu de ce nimic nu se întâmplă”, a mai spus Platon.

Iar despre rolul lui Serghei Iaralov în furtul miliardului, Platon spune: „Coordona absolut tot. Acțiunile concomitente dintre bănci, între Banca Națională, cu CNA , cu Procuratura, cu tot. Fără el era mult mai greu de înfăptuit aceste acțiuni. Este un mecanism foarte complex. Fiecare șurub mic avea rolul său și se rotea conform unui plan bine gândit din timp. Erau făcute plăți în cantități mari, unde trebuie să fie o coerență. Este vorba despre muncă serioasă și organizată. Fără pregătire nu putea să fie realizată. Au furat mult și cu entuziasm.”

Afaceristul afirmă că cea mai mare parte a banilor a fost furată din bănci în luna decembrie, mult mai târziu decât furtul oficial.

„De la BEM, pe 11.12.2014, pleacă un milion de euro. Ulterior, încă un milion de euro, încă 500 de mii de euro. Aici deja e 18 decembrie. Aceste sume sunt din rezerva Băncii Naționale. Reiese că BEM e falimentată, dar de aici prin companiile offshore, companiile din Panama aici, în Moldova, se duc banii din rezerva națională la companiile offshore ale lui Șor. Mai departe, plățile în dolari. Web Solutions de la BEM, 634 de mii, un milion 800 de mii, 606 mii, înțelegeți? Asta este de pe 23.12.2014, după falimentarea Băncii de Economii. Din rezerva Băncii Naționale, administratorii băncii, dar și conducerea acesteia, Comisia, Procuratura Generală, Ministerul de Interne, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei... Toți nu au permis aceste plăți, plăți fictive, adică furtul a avut loc și după cel propriu-zis. Iar domnul Morari ne povestește povești. Idealistul...”, mai spune Platon.

Alte declarații ale lui Veaceslav Platon făcute în exclusivitate pentru Jurnal TV urmăriți în zilele următoare. Interviul integral va fi difuzat sâmbătă și duminică, în cadrul emisiunilor „Patrula” și „Jurnalul Săptămânii”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: