image
Sursa foto: eppgroup.eu

Un europarlamentar cere declanșarea împotriva României a Articolului 7, „arma nucleară” pentru țările care încalcă valori UE

Europarlamentara Ingeborg Gräßle a cerut demararea procedurii pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva României, care reprezintă procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru și care ar putea duce până la la suspendarea dreptului de vot. Acest mecanism este prevăzut ca o ultimă măsură faţă de o ţară care comite o „încălcare gravă” a valorilor UE - printre care asupra statului de drept.

„Nu ne ia nimeni în serios în România dacă nu activăm articolul 7”, a declarat Europei Libere europarlamentara germană Ingeborg Gräßle, șefa comisiei de control bugetar din Parlamentul European, care a cerut în plus guvernului român să înceteze atacurile la adresa Laurei Codruta Kovesi.

Gräßle a făcut parte din delegația Parlamentului European care a negociat cu ambasadorii țărilor UE numirea primului procuror șef european, negocieri care au fost suspendate, până după alegerile europarlamentare. Kovesi era candidata Parlamentui în timp ce Consiliul UE l-a susținut pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Luni, 15 aprilie, în cursul ultimei sesiuni în plen a actualului Parlament European, Ingeborg Gräßle a cerut demararea procedurii pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva României, precum și înghețarea fondurilor europene dacă guvernul nu renunță la atacul împotriva justiției și statului de drept. Cea mai gravă consecință a activării articolului 7 din Tratatul UE pentru un stat membru este suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE. Acest mecanism a fost utilizat până acum doar în cazul Poloniei și este aplicat când are loc o „încălcare gravă" a valorilor UE.

Între timp, la București, controversatul ministru al justiției Tudorel Toader, care promisese adoptatea unor Ordonanțe de guvern ce i-ar fi favorizat pe mulți demnitari acuzați de corupție, și-a înaintat demisia după ce a pierdut sprijinul politic al Partidului Social-Democrat de guvernământ.

Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul 7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.

În comparaţie, procedurile de infringement pe care le poate lansa Comisia împotriva unor ţări care încalcă normele UE, mult mai obişnuite, nu pot duce în ultima instanţă decât la sancţiuni financiare împotriva unei ţări.

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot”, scrie caleaeuropeana.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: